Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новият воден режим в Перник влиза в сила от сряда


През изминалата седмица граждани на Перник обявиха, че ако ситуацията не се подобри, ще излязат на нови протести
През изминалата седмица граждани на Перник обявиха, че ако ситуацията не се подобри, ще излязат на нови протести

Новият по-тежък режим на водата в Перник влиза в сила от сряда, съобщи общинският пресцентър. Централната част на града, кметство "Изток", както и селата Големо Бучино, Люлин и Дивотино ще имат вода само по осем часа на денонощие – от 14.00 до 22.00 часа. Досегашният режим беше двуразов – по 5 часа сутрин и 5 часа вечер.

В Кладница, Драгичево, Рударци и селището "Делта хил" ще има водоснабдяване между 6.00 сутрин и 21.00 часа вечета. В по-ниската част на кв. "Цървка" водата ще бъде пускана от 5.00 до 12.00 часа, а в по-високата – от 17.00 до 22. 00 ч. Кварталите "Ралица", "Могиличе" и "Калкас" ще се радват на вода в домовете си от 05.00 до 13.00 ч., а водоподаването на Батановци, кв. "Бела вода" и селата Богданов дол, Черна гора, Ярджиловци и Лесковец ще бъде в интервала от 14.00 до 22.00 ч.

"Въпросът е да направим правилните разчети, колкото и да са болезнени, за да имаме вода в онези зимни месеци, в които притокът към язовир "Студена" се очаква да бъде изключително нисък", коментира кметът на града Станислав Владимиров.

Перник е с режим на водата от 18 ноември, когато властите най-накрая признаха, че нивото на язовира е критично ниско. В разгара на кризата се разбра, че част от притокът към "Студена" е бил отклоняван за нуждите на Радомир.

През миналата седмица се оказа, че в някои пернишки квартали нямат никакъв достъп до вода, а кметът Владимиров заяви, че уволнението на управителя на ВиК дружеството в града е довело до допълнителен хаос. Местни жители заплашиха, че ако ситуацията не се подобри ще се стигне до нови протести.

Междувременно в петък стана ясно,че прокурор Красимира Минчева от Районната прокуратура в Перник е постановила, че министрите на околната среда и на регионалното развитие Нено Димов и Петя Аврамова имат вина за кризата с водата. Затова и проверката по случая бе пратена в специализираната прокуратура, която е компетентна да се занимава с членовете на кабинета.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG