Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Богатство за всяка държава". Защо никой не оцени критично мандата на Цацаров?


Вътрешният министър Младен Маринов връчва на Цацаров орден "За доблест и заслуги" на наградите "Полицай на годината"
Вътрешният министър Младен Маринов връчва на Цацаров орден "За доблест и заслуги" на наградите "Полицай на годината"

Мандатът на Сотир Цацаров като главен прокурор официално приключи преди ден с обнародването на президентския указ за предсрочното му освобождаване в Държавен вестник. Той безпроблемно замени досегашния си пост с председателското място в антикорупционната комисия (КПКОНПИ) без нито една парламентарна партия дори да намекне за възможност 7-годишното му управление в прокуратурата да бъде оценено по същество.

По същия начин премина и процедурата във Висшия съдебен съвет (ВСС) по избора на заместника му Иван Гешев за негов наследник. Обсъждане на мандата на Цацаров така и не се случи, а стабилно мнозинство от 20-има членове на съвета два пъти подкрепи кандидатурата на Гешев.

Единствено председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков допусна през февруари възможност съдебните кадровици да оценят работата на досегашния главен прокурор. Но така и не повдигна този въпрос повече.

"Това е нещо, върху което може да се помисли"

"Това е нещо, върху което може да се помисли наистина, защото, наблюдавайки всички избори на т.нар. трима големи досега, не е имало такъв вариант за оценка на свършената работа", коментира Чолаков в интервю пред "Медиапул" девет месеца преди окончателния избор на Гешев за наследник на Цацаров.

Премълчани въпроси

Сред въпросите, които така и не бяха обсъдени нито във ВСС, нито в парламента, бяха неразследваните съмнения за търговия с влияние и намеса на изпълнителната власт в съдебната, провокирани от скандала "Яневагейт". Съдебните кадровици и политиците никога не се занимаха по същество и с твърденията на издателя на в. "Сега" Сашо Дончев, че е бил заплашен от Цацаров по време на тяхна среща в офиса на Георги Гергов в ЦУМ.

Внимание не бе отделено и на изявленията на действащи съдии за влияние на депутата от ДПС Делян Пеевски в кадровата политика на ВСС. Последният бе посочен от Цветан Цветанов през 2013 г. като човек, който има влияние над вече бившия главен прокурор и между двамата има "синхронизация". Именно с Цацаров пък бе единствената среща на Пеевски по време на двудневното му председателстване на ДАНС.

Друга основна тема с участието на медийния магнат и депутат от ДПС, по която не се чуха въпроси и обяснения от високите етажи на политическата и съдебната власти, е липсата му по делото за източването на фалиралата КТБ. Въпреки разкритията на бившия му съдружник и основен подсъдим по казуса Цветан Василев и въпреки десетките документи, свидетелстващи, че Пеевски е имал общо с банката. Случайно или не, Иван Гешев се издигна от редови до главен прокурор в мандата на Цацаров, водейки именно това разследване.

Цацаров и Гешев по време на наградите "Полицай на годината" преди ден
Цацаров и Гешев по време на наградите "Полицай на годината" преди ден

Никой така и не пожела да изясни и взаимоотношенията между премиера Бойко Борисов и досегашния главен прокурор, които през тези 7 години всяка сряда провеждаха съвместни заседания със службите в Министерския съвет, а често и пресконференции по оперативни въпроси.

Въпреки че последните свидетелства на Цацаров за политическо вмешателство в съдебната власт чрез разговори "в две други сгради" станаха факт през последния месец и ВСС, и политиците подчертано ги наглижираха и дори не пожелаха да ги обсъждат.

Само суперлативи

На този фон за никого не бе изненада, че по време на процедурата му за избор на КПКОНПИ, Цацаров не бе поставен в положение на кандидат, защото към него на практика въпроси нямаше. Че ситуацията ще бъде такава, се знаеше още от момента, в който управляващото мнозинство го номинира за поста на извънреден брифинг в парламента.

"Или Цацаров, или да не се занимаваме"

"Или Цацаров, или да не се занимаваме. Все ни е едно кой ще бъде друг, ако не той", обясни тогава вижданията на колегите си народният представител Емил Димитров-Ревизоро. На поредица въпроси дали не се вълнуват от признанията на Цацаров за вмешателство в изборите по върховете на съдената власт, депутатите не отговориха. Нещо повече - те обявиха, че думите на главният прокурор се вадят от контекст.

Последвалото му изслушване пред парламентарната комисия за борба с корупцията мина в същия дух: без никакъв въпроси по същество. Така, вместо да коментира пред депутатите защо в рамките на неговия мандат като главен прокурор държавното обвинение така и не успя да постигне ефективна присъда срещу представител на високите етажи от властта, Цацаров се концентрира върху административни въпроси в КПКОНПИ.

Дни след това, в пленарната зала подкрепа за кандидатурата му под строй изразиха народни представители от ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти". Още при обявяването на номинацията му народният представител от движението Хамид Хамид обяви, че Цацаров е "богатство за всяка държава". А при самото гласуване колегата му Симеон Симеонов декларира подкрепата на парламентарната група на ДПС за Цацаров, определяйки го като "брилянтен юрист".

"Естествено, ще гласувам за г-н Цацаров, защото не може да си успешен главен прокурор толкова години, а да не можеш да ръководиш една комисия", каза Георги Марков (ГЕРБ).

Младен Маринов, Цацаров и Борисов по време на едно от многобройните им публични участия
Младен Маринов, Цацаров и Борисов по време на едно от многобройните им публични участия

"Осем години съм бил министър и не сме работили с прокуратурата толкова добре, колкото по времето на мандата на г-н Цацаров", каза Вежди Рашидов (ГЕРБ), добавяйки, че "като главен прокурор той демонстрира надпартийност и издигна авторитета на българската прокуратура".

"Един от най-вещите и опитни юристи"

Депутатите от "Атака", които напуснаха парламентарната група на "Обединени патриоти", също заявиха подкрепата си. По думите на Явор Нотев досегашният главен прокурор е "един от най-вещите и опитни юристи" и именно опитът му като ръководител на прокуратурата наклонява везните към неговата кандидатура.

Липсваща опозиция

Опозиционната БСП, чиято парламентарна група взе решение да гласува "против" Цацаров, пък се разцепи и около половината от присъстващите в залата нейни депутати всъщност гласуваха "за" него. Иначе социалистите така и не отправиха критики към главния прокурор, нито му поставиха въпроси за мандата, а се ограничиха само с несъгласие с процедурата, по която се избира шефът на КПКОНПИ.

Впоследствие социалистите дори отказаха да се занимават с въпроса за разцеплението. По неофициална информация на Свободна Европа в предложението за дневния ред Пленума им в събота е имало такава точка, но Изпълнителното бюро на партията е решило да не повдига въпроса.

Както Свободна Европа вече писа, на "Позитано 20" се е разиграла същинска кампания в подкрепа на бившия главен прокурор, а лидерът Корнелия Нинова спря опитите за номиниране на негов конкурент за КПКОНПИ. Отделни по-опозиционно настроени депутати като Крум Зарков са се опитвали да поставят въпроси на Цацаров, включително в пленарна зала по време на изслушването му.

"Не ми се подсмихвай, ти си го избира"

Никой не попита обаче нито за края на мандата му, белязан от репликата за "две други сгради", нито за началото, маркирано от думите на тогавашния градски прокурор Николай Кокинов към Бойко Борисов по адрес на Цацаров: "Не ми се подсмихвай, ти си го избира".

Всъщност, за топлите отношения между изпълнителната власт и новоизбрания председател на КПКОНПИ се знаеше още преди той да стане главен прокурор в края на 2012 г. Цацаров на два пъти бе награждаван като съдия с оръжие от МВР, а малко преди да оглави държавното обвинение бе определян недвусмислено като "стабилен" от тогавашния силов вицепремиер Цветан Цветанов.

Впоследствие химията между двамата се загуби, Цветанов дори бе подсъдим, макар и неосъден, но добрите отношения между Цацаров и Борисов се възродиха и запазиха константни. До степен, че в последния ден от мандата си бъдещият председател на КПКОНПИ бе удостоен от вътрешния министър Младен Маринов с орден "За доблест и заслуги". За нов пистолет не бе съобщено.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

  • 16x9 Image

    Полина Паунова

    Полина Паунова е политически журналист в Свободна Европа от 2019 до 2022 година. Тя е автор на седмичния подкаст "Превод в ефир" и рубриката "Говори Полина".

Най-ново видео

"Хлябът е свещен". Как се прави хляб като едно време
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
XS
SM
MD
LG