Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп: Атаките на Иран причиниха минимални щети. САЩ ще отговори с икономически санкции


Доналд Тръмп отправи обръщението си към американските граждани заобиколен от вицепрезидента Майк Пенс, военния министър Марк Еспър, държавния секретар Майк Помпео и водещи американски генерали
Доналд Тръмп отправи обръщението си към американските граждани заобиколен от вицепрезидента Майк Пенс, военния министър Марк Еспър, държавния секретар Майк Помпео и водещи американски генерали

„Изглежда, че Иран вече отстъпва, което е добре за всички и много хубаво нещо за света“. Това заяви президентът Доналд Тръмп в обръщението си по повод атаките на иранските сили срещу американски бази на територията на Ирак. Той обяви, че след снощните удари няма загинали и ранени американски и съюзнически войници, а са нанесени само минимални материални щети.

„Докато съм президент на САЩ няма да позволя на Иран да има ядрено оръжие“, с тези думи Тръмп започва обръщението си към нацията.

Заобиколен от вицепрезидента Майк Пенс, държавния секретар Майк Помпео и водещи генерали, Тръмп обяви като необходимо и закъсняло убийството на иранския генерал Касем Солеймани. Той определи военачалника за „водещия терорист“ в света, който е отговорен за обучението на атентатори, за създаването на терористичната група "Хизбула" и ръководенето на кървави сблъсъци в Близкия изток.

Президентът съобщи, че САЩ ще отговори на атаките на Иран с налагането на нови допълнителни икономически санкции, които ще бъдат в сила, докато Техеран „не промени поведението си“. Той призова и други нации да подкрепят действията на Вашингтон, за да може светът да се превърне в „по-спокойно и мирно място“.

Тръмп заяви, че в най-кратък срок ще поиска от членовете на НАТО увеличаването на военното присъствие в Близкия изток и обръщането на по-сериозно внимание на конфликтите там.

Американският държавен глава призова също Великобритания, Франция и Германия да преосмислят участието и позициите си в ядреното споразумение с Иран от 2015 г. В неделя от Техеран обявиха, че няма да спазват ограниченията за добиването на обогатен уран.

По време на речта си Тръмп обвини предшестващата го администрация на президент Обама, отправяйки обвинения, че ракетите, които в сряда бяха изстреляни по американските бази, са платени с пари, отпуснати на Иран по времето на предишния президент.

Той също така подчерта, че САЩ не се нуждае от петрола в Близкия Изток, тъй като страната му е световен лидер в добива на природния ресурс, както и на газ в света.

Тръмп завърши речта си с обръщение към властта и народа на Иран.

„Накрая се обръщам към народа и лидерите на Иран. Ние искаме за вас да имате бъдеще и то да е страхотно бъдеще, каквото заслужавате. Искаме за вас просперитет и живот в хармония с останалите световни нации. Съединените щати са готови да прегърнат мира с всеки, който го търси“, каза американският президент.

Според анализаторите, които коментираха речта на президента веднага след нейното завършване, посланието му е било насочено към успокояване на ситуацията. Те все пак подчертаха, че налагането на нови икономически санкции ще продължи политиката на САЩ за затягане на натиска върху Иран.

В сряда сутрин Иран изстреля десетки ракети срещу цели в Ирак, сред които са две от базите с американски и коалиционни войски – в Айн ал Асад и Ербил. Отговорността бе поета от Иранската революционна гвардия, а самите атаки дойдоха в отговор на убийството на генерал Касем Солеймани, ръководител на революционната гвардия. Той бе елиминиран от американските военни след ракетна атака в Багдад миналата седмица.

Външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф определи действията на Техеран като „пропорционални действия в самозащита“ и подчерта, че страната му не иска война.

Докато светът очакваше реакцията на Тръмп, Еврокомисията призова за спиране на размяната на удари в Близкия изток.

“Използването на оръжия трябва да спре сега и да даде място на разговорите”, заяви председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG