Връзки за достъпност

Извънредни новини

България се е забързала за „Турски поток“ след критика на Путин, заявиха от "Газпром"


По думи на изпълнителния директор на "Газпром" Алексей Милер строителството на "Турски поток" на българска територия се е забързало, след като президентът Владимир Путин отправи критики към българското правителство
По думи на изпълнителния директор на "Газпром" Алексей Милер строителството на "Турски поток" на българска територия се е забързало, след като президентът Владимир Путин отправи критики към българското правителство

„България започна по-активно да работи по строителството на газоразпределителната мрежа след критиките на руския президент Владимир Путин.“ Това заяви изпълнителният директор на руската държавна „Газпром“ Алексей Милер в интервю за предаването „Москва“, цитирано от БТА.

„Виждаме, че нашите български партньори в момента работят значително по-интензивно, отколкото преди известно време“, каза още Милер.

В началото на декември Владимир Путин обвини правителството в това, че съзнателно протака реализацията на „Турски поток“ на територията на България. Като причина за това забавяне руският президент посочи външно влияние.

През първите дни на 2020 г. премиерът Бойко Борисов направи обиколка с хеликоптер на изградената на наша територия част от газопровода, обявявайки, че дейностите са били извършвани „с пълна мощност“.

„Искам хората да видят какви съоръжения се правят“, каза тогава министър-председателят.

През миналата седмица той, заедно с руския президент, както и държавните глави на Турция и Сърбия Реджеп Тайип Ердоган и Александър Вучич официално откриха газопровода „Турски поток“ на церемония в Истанбул.

Още през декември Конгресът на САЩ заложи в бюджета си за отбрана въвеждане на санкции срещу газопроводите „Турски поток“ и „Северен поток 2“. През изминалата седмица заместник-държавният секретар по политически въпроси на САЩ Дейвид Хейл, обяви, че Вашингтон е против втората линия на „Турски поток“ да минава през България. Самият тръбопровод се разглежда от американските власти като „геостратегически проект на Русия, натоварен с политически цели“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG