Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ са против втората линия на "Турски поток", минаваща през България


Дейвид Хейл
Дейвид Хейл

САЩ разглеждат втората линия на газопровода „Турски поток“, която предстои да снабдява с газ Югоизточна Европа през България, като геостратегически проект на Русия, натоварен с политически цели. Затова Вашингтон е против завършването на тръбата, става ясно от интервю на заместник-държавният секретар по политическите въпроси на САЩ Дейвид Хейл пред БНР.

Подчертвайки, че САЩ осъзнават важността на енергийната сигурност за Европа, той посочи, че с реализирането на този проект Русия получава „още едно средство да се наложи над Европа и така допринася за нестабилността“.

„Проблемът е, че Москва има други възгледи. Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява влияние, да разделя Европа. „Северен поток 2“ и втората линия на „Турски поток“ са проблем, защото не осигуряват енергийна диверсификация за Европа. Те дестабилизират Украйна, защото Русия получава възможност да заобиколи тръбопроводите на украинска територия“.

В сряда премиерът Бойко Борисов участва в церемонията по откриването на първата линия на „Турски поток“ в Истанбул заедно с президентите на Русия, Турция и Сърбия Владимир Путин, Реджеп Тайип Ердоган и Александър Вучич.

„Газопроводът е знак за добрите отношения и сътрудничеството за доброто на нашите народи и народите в цяла Европа, в целия свят“, каза Путин по време на церемонията.

Газопроводът по дъното на Черно море, който ще замести досега действащия „Син поток“, е с капацитет 31,5 млрд. куб. метра газ годишно. Половината от това количество ще продължава към Югоизточна и Централна Европа. Продължението му през България, което премиерът нарича „Балкански поток“, подчертавайки, че става дума за разширяване на българската газопреносна мрежа, се строи.

Сръбската част от тръбата вече е положена и в момента се монтират газовите станции.

Преди месец руският президент Владимир Путин обвини България, че умишлено и под чужд натиск, бави изграждането на отсечката от газопровода „Турски поток“ от турската до сръбската граница. Борисов увери тогава руския държавен глава, че строителството на инфраструктурата тече с пълна сила.

Как Турция и Русия откриха "Турски поток", а България и Сърбия "Балкански поток"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG