Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Втори язовир с проблеми. Пеевски иска да си узакони охраната


Депутатът от ДПС Делян Пеевски
Депутатът от ДПС Делян Пеевски

Добро утро!

Най-важното е тук:

- Делян Пеевски със законодателна инициатива в своя полза

- Язовир “Бебреш” с нарушения в потреблението

- Бивш военен със самопризнание за убийството на журналист

Делян Пеевски и други трима депутати от ДПС внесоха проект за промяна в Закона за Националната служба за охрана (НСО). Текстът предвижда охраняваните лица в управлението на страната сами да плащат за държавната охрана. Това би уредило статута на охраната на хора като Пеевски и Доган, но би попречило на много други да си позволят охрана, когато действително имат нужда от такава.

Часове по-рано стана ясно, че НСО не отговаря на въпроса дали изобщо охранява политиците от ДПС Делян Пеевски и Ахмед Доган. Информацията е получена от гражданското сдружение БОЕЦ, което е отправило 11 въпроса към институцията, но точно на този въпрос от НСО не са отговорили с еднозначно "да" или "не". Инак става ясно, че колите на НСО са участвали в общо 254 пътни инцидента в периода 2010-2019 г., като 66 от тях са били по вина на служители в институцията.

Водата. Прокурорите. Варна.

Поне двама от основните потребители на водата в язовир "Бебреш" нарушават своите разрешителни. Това са собственикът на МВЕЦ "Бебреш" и местното ВиК, пише Елица Симеонова, която реши да проучи дали и Ботевград, който черпи вода от "Бебреш", не е застрашен с безводие като Перник. Ето пример: ВиК Бебреш има разрешение да използва до 2.5 млн. куб. м. вода годишно, а е използвало малко над 8 млн. куб. м.

Взрив в жилищен блок във Варна причини смъртта на двама души и рани поне седем други. Експлозията е станала в апартамент, обитаван от бивш служител на МВР, който се издирва от полицията. Апартаментът е бил на жена, която той е тормозел, поради което съдът е издал ограничителна заповед.

Главният прокурор Иван Гешев и вътрешният министър Младен Маринов отидоха до врачанското село Галиче, където млада жена беше убита, а извършителят – задържан. Гешев каза, че търси по-добра координация с местната власт и МВР.

Самопризнание за убит журналист. МВФ. Иран.

Бившият военен Мирослав Марчек призна, че е убил словашкия разследващ журналист Ян Куцияк, който приживе разследваше връзки на словашкото правителство с италианската мафия. Марчек е един от четиримата обвиняеми по делото.

Шефката на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева наскоро предложи да се увеличат данъците в целия свят. Красен Станчев смята, че това е мярка, която не би довела до положителен резултат.

Протестиращите в Иран са предимно студенти, а самите протести са започнати с това, че те са искали да отдадат почит към жертвите на взривения “неволно” украински самолет. Те скандират включително и това, че техният враг не е Америка, а собственото им правителство. Срещу протестиращите беше използван не само обичайният сълзотворен газ, но и огнестрелно оръжие.

И няколко препоръки

Лекар онколог от Русия се превърна в жива легенда, след като самият той се разболя от рак и се посвети на видеодневник за преживяваното от него. С това е помогнал на пациентите си, тъй като е успявал да говори за болестта и като потърпевш, и като лекар.

"Всеки кооператор – свиня, всеки комунист – две!" Това не е виц, а истинска фабрично произведена табелка от времето на комунизма. Журналистът Антони Георгиев е обикалял страната, за да снима най-впечатляващите останки от това минало. Резултатът е изложба в Прага.

Никак не е лесно да спасиш една коала от пламнало дърво. Причината е, че тези животни инстинктивно се катерят нагоре по дърветата, и точно заради това ги грози смъртна опасност. Семейство Ъруин от Австралия обаче успява да спаси не само много коали, но и други животни.

Филмът “Жокера” получи най-много номинации за наградите Оскар. Веднага след него са филмите “Ирландецът” на Мартин Скорсезе и “Имало едно време в Холивуд” на Куентин Тарантино. В понеделник бяха обявени всички номинации за оскарите на 2020 г.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG