Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп прие Гуайдо и го подкрепи срещу "незаконната диктатура" на Мадуро във Венецуела


Президентът Доналд Тръмп с лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо
Президентът Доналд Тръмп с лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо

Президентът на САЩ Доналд Тръмп посрещна лидера на венецуелската опозиция и признат за временно изпълняващ длъжността президент от редица западни държави Хуан Гуайдо в Белия дом. Ден по-рано Гуайдо беше в сградата на Конгреса по време на обръщението на Доналд Тръмп „За състоянието на съюза“, съобщи Ройтерс.

„Господин президент, моля да предадете съобщението, че всички американци са обединени с венецуелците в справедливата им борба за свобода“, каза Тръмп във вторник вечер. В официалното съобщение за срещата от Белия дом подчертават, че тя е възможност да се препотвърди ангажиментът на САЩ към народа на Венецуела и да се обсъдят варианти, по които президентът Гуайдо да извърши преход към демократично управление в страната. В съобщението управлението на Николас Мадуро, което продължава да е начело на Венецуела, е определено като „незаконна диктатура“.

САЩ и почти 60 други държави, признават председателя на парламента Гуйадо за легитимен президент на страната.

В последните 3 седмици той обиколи редица държави в търсене на подкрепа.

Кризата в управлението на Венецуела започна в края на 2018 и началото на 2019 г. заради недоволството срещу президента Мадуро, който бе обвинен в манипулирането на резултатите от изборите, с които бе преизбран за втори мандат на поста. Недоволството на венецуелците бе свързано и с тежкото състояние на икономиката на страната, която се превърна в лидер по инфлация в световен мащаб.

След протести през февруари 2019 г. Гуайдо се обяви за изпълняващ длъжността президент на страната и веднага бе подкрепен от САЩ, Бразилия, Аржентина и Колумбия. По-късно Гуайдо бе признат и от държавите от ЕС, а срещу Мадуро бе отправен ултиматум за свикване на предсрочни президентски избори, който той отхвърли.

В разгара на кризата се оказа, че венецуелската национална петролна компания "Петролеос де Венесуела" (PDVSA) се е опитала да изнесе държавни средства в България, след като САЩ въведоха тежки финансови санкции, които блокираха достъпа на Мадуро до печалбите на компанията.

В страната бе блокиран и достъпът на хуманитарни помощи от САЩ и други държави под претекст, че чрез тях се прави опит за доставка на оръжие до опозиционните сили.

По време на кризата Мадуро получи подкрепа от Русия, Китай и Турция. Кризата в страната влоши отношенията между Вашингтон и Москва, а руските власти нееднократно призоваха САЩ да не се намесва във вътрешните работи на Венецуела.

През август 2019 г. Белият дом замрази всички авоари в САЩ на венецуелското правителство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG