Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Достоверна информация". За какво САЩ санкционираха съдия Миталов


Държавният секретар Майк Помпео
Държавният секретар Майк Помпео

Държавният департамент на Съединените щати разполага с "достоверна информация" за участието на съдия Андон Миталов в "сериозна корупция". Това се казва в отговорите на посолството на САЩ в България, след като Свободна Европа изпрати въпроси. В сряда държавният секретар Майк Помпео обяви, че съдията от Специализирания наказателен съд Миталов е със забрана за влизане в САЩ заради корупция, без уточнения за каква корупция става дума.

"Държавният секретар има достоверна информация, че Миталов е участвал, директно или индиректно, в сериозна корупция в качеството си на съдия от Специализирания наказателен съд. Тази корупция подкопава върховенството на закона и демократичните институции в България", отговарят от посолството.

Освен за доказателства, попитахме и за каква корупция става дума - дали е за деяния, включени и в българския Наказателен кодекс. Посолството на САЩ обяснява, че законът, по който е санкциониран Миталов, не дава дефиниция на "сериозна корупция".

"По принцип ние разглеждаме характера на корупционните действия, включително и техния евентуален ефект върху националните интереси на САЩ.

Най-общо казано, корупцията нанася съществени вреди върху икономиката, обществото и сигурността на дадена страна, може да улесни организираната престъпност и да отслаби общественото доверие във върховенството на закона и в управлението. Това има пряко отражение върху националната сигурност на Съединените щати, техните икономически и външнополитически интереси и, убедени сме, тези на партньорските на САЩ страни", се казва още в позицията.

Посолството на САЩ не отговаря на въпросите дали случаят има връзка с решението на съдия Миталов да пусне обвинения в шпионаж председател на Национално движение "Русофили" Николай Малинов да пътува до Москва, за да получи орден от Владимир Путин, или пък с решенията му по делата за подготвяно убийство срещу депутата от ДПС Делян Пеевски.

По данни на Свободна Европа обаче става дума за случая "Малинов". В четвъртък и премиерът Бойко Борисов насочи вниманието към това дело и каза, че темата е била обсъждана по време на срещата му с Доналд Тръмп в Белия дом през ноември.

"Когато са видели човек с повдигнати обвинения да е в Москва и да получава орден, сигурно са си задали въпроси и може би оттам е тръгнала цялата работа“, каза Борисов.

В четвъртък съдийската колегия към Висшия съдебен съвет отправи официално питане до американската държава за информация по случая, за да може да започне разследване и в България.

Посолството на САЩ уточни, че "Държавният департамент ще продължи да използва тези правомощия и всички налични инструменти в борбата срещу корупцията в глобален мащаб. В зависимост от конкретните обстоятелства някои оповестявания се правят публично, докато други могат да бъдат конфиденциални".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG