Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ няма да инициира или да подкрепи импийчмънт на Радев


Вицепремиерът Томислав Дончев
Вицепремиерът Томислав Дончев

Управляващата партия ГЕРБ няма да инициира и няма да подкрепи процедура по импийчмънт на държавния глава Румен Радев. Това стана ясно след заседание на Изпълнителната комисия на партията.

„Не желаем да има напрежение или война между институциите. България има нужда да има нормално работещи институции. Не желаем да инвестираме в политическо противопоставяне и най-важното – не искаме да допринасяме за разделението в обществото“, каза вицепремиерът и член на Изпълнителната комисия Томислав Дончев на пресконференция в централата на ГЕРБ.

По-рано депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков заговори за възможността управляващите да започнат процедура по импийчмънт. „Ще решим, защото имаме достатъчен брой депутати по волята на българските избиратели, дали да искаме импийчмънт, или не. Можем да вкараме такава процедура, когато чуем решението на Конституционния съд“, каза в сряда той.

Коментарът му дойде след като главният прокурор Иван Гешев отправи питане към Конституционния съд за имунитета на президента, а по-късно от прокуратурата разпространиха запис от СРС на телефонен разговор, в който участва Румен Радев. Според държавното обвинение в изнесените разговори има данни за укриване на документи, а целта е била да се възпрепятства проверка на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за назначаването на съпругата на президента Десислава Радева за пиар на ВВС през 2014 г.

По думите на Дончев решението на Изпълнителните комисия на ГЕРБ е било взето „на базата на фактите и данните, които има в момента“ и нямало общо с думите на Радев, че такава процедура ще „изкара хората по улиците“.

Той посочи също, че оттеглянето на доверието на президента от правителството е политическо изказване, но от гледна точка на институциите „ефектът е нулев“. „Президентът оттегли доверието от нас, но ние продължаваме да работим", каза Дончев.

По-рано премиерът Бойко Борисов обвърза изказването на Радев с действията на прокуратурата. „Прокуратурата е опасно да атакуваш, затова си търсиш друг враг… Аз декември месец съм свалил от него. Това е официалният коментар“, каза Борисов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG