Връзки за достъпност

Извънредни новини

Херо Мустафа очаква още забрани заради корупция, а Анатолий Макаров е „удивен“


Посланик Херо Мустафа открива седмиците на американското говеждо в "Метро"
Посланик Херо Мустафа открива седмиците на американското говеждо в "Метро"

Посланиците на САЩ и Русия Херо Мустафа и Анатолий Макаров коментираха в един и същи ден наложената забрана за съдия Андон Миталов да влиза в Съединените щати заради корупция. Миналата седмица Държавният секретар Майк Помпео обяви, че Вашингтон налага санкцията заради данни за „участие в сериозна корупция“. Днес посланик Мустафа даде знак, че този случай няма да остане единствен.

„Борбата с корупцията е важна. Забраната, която беше обявена преди седмица, е първата забрана, но не е последната. Надявам се хората да видят това като първа стъпка“, каза пред журналисти Мустафа и добави на български език: „Стъпка по стъпка, малко по малко“.

Руският посланик изказа негативна оценка за случилото се.

"Удивен съм от решението на САЩ да наложат забрана на съдия Андон Миталов да влиза в Съединените щата заради корупция. Аз не знам какви са основанията им за това решение по отношение на него и цялото му семейство. Аз не зная дали те въобще са имали намерение да пътуват в Америка или където и да било другаде", коментира Макаров, цитиран от БНР.

Налагането на санкцията е по силата на закон, който дава правото на Държавния департамент да лишава от визи за САЩ лица, за които има данни за „сериозна корупция“. Държавният секретар може да преценява дали името на санкционирания да бъде обявено или не.

Посолството на САЩ каза, че има "достоверна информация", но не уточни по какъв повод е наложена санкцията. Дипломатически източници и български правителствени представители обаче потвърдиха, че става дума за решение на съдия Миталов да пусне обвиняемия в шпионаж в полза на Русия Николай Малинов да пътува до Москва, за да получи орден от Владимир Путин.

ВСС поиска от САЩ официална информация по случая, а правосъдният министър Данаил Кирилов поиска ВСС направо да освободи съдията.

„Все пак живеем в цивилизована страна, в България има един принцип в правото - презумпцията за невинност до доказване на противното", каза руският посланик. Той очаква съдия Миталов да защити своята чест и професионално достойнство: „Навярно в цивилизованото гражданско общество има такива понятия като чест и защита на репутацията", каза Макаров, който поднесе цветя пред паметника на Граф Игнатиев в София по повод руския празник „Ден на дипломата“.

Посланик Мустафа направи коментарите по време на церемония в хипермаркет „Метро“ за откриването на седмици на американското говеждо.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG