Връзки за достъпност

Извънредни новини

Не ви ли е достатъчно сладко? Скандалът със захарта, който разклати Беларус


Една от рафинериите, чийто директор беше задържан в акцията на властите срещу измамите с продажби на захар в Беларус
Една от рафинериите, чийто директор беше задържан в акцията на властите срещу измамите с продажби на захар в Беларус

Самолет на беларуските авиолинии „Белавия“ извършва рутинен полет от Минск до Мюнхен на 24 януари, когато изведнъж над Полша получава нареждане да се върне обратно. Машината прави непредвидено кацане в Хродна, където двама от пасажерите са арестувани от беларуската полиция.

По-късно се оказва, че двамата отстранени от полета са директори на две от общо четирите фабрики за производство на захар в Беларус. Индустрията получава огромни субсидии, но в последните години се намира в затруднена ситуация. Веднага след новината за ареста започват да се носят слухове, че и директорите на другите два завода за били задържани.

В този момент контролираните държавни медии мълчат по въпроса.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко нарушава медийното мълчание на 4 февруари, потвърждавайки, че двамата директори са били задържани по подозрения, че са организирали безпрецедентна измама.

„До момента в Беларус не се е случвало подобно нещо“, каза лидерът на Беларус от 1994 г. насам Лукашенко.

По негови думи производителите са заговорничили помежду си, за да манипулират цената на захарта за собствена изгода, като така са събрали милиони долари.

В същото време поне един високопоставен член на службите за сигурност, който се занимава с борбата с престъпността, също бе засегнат от скандала.

Обир посред бял ден

„Не проявявам лично отношение към никого. Аз защитавам интересите на държавата“, каза още Лукашенко, наричайки заподозрените „копелета“, които „крадат посред бял ден“, предупреждавайки, че арестите им ще се превърнат в „урок за всички директори“.

Последният обрат в историята пък е свързан с ареста на притежаващия руско гражданство бизнесмен Сергей Кононенко, който беше задържан на територията на Беларус във връзка със скандала. Информацията за ареста бе потвърдена за Свободна Европа от беларуското КГБ.

Според различни данни до 11 човека са били задържани във връзка със скандала. Все още не са повдигнати официални обвинения, но от КГБ, което продължава да използва наименованието и голяма част от похватите, останали от съветската ера, обявиха, че замесените са виновни за извършването на „масови подкупи“, което според Наказателния кодекс в страната може да доведе до присъда от 5 до 15 години затвор.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко
Президентът на Беларус Александър Лукашенко

В тирадата си Лукашенко също обвини директорите в придобиването на сериозни облаги като по негови думи те и семействата им притежават по дузина скъпи коли, дузина апартаменти, „вили и огромни парични суми“.

Скандалът, който вече има и руска връзка, може още повече да обтегне отношенията между Москва и Минск, които не са най-добрите след споровете за цените за енергия и горива, както и заради опитите за по-голяма интеграция.

В началото на годината Русия отряза енергийните субсидии за Беларус, след като Лукашенко се отдръпна от плановете за по-голяма интеграция, договорени в договора за съюзничество от 1997 г.

Набухвател за корупция

„Захарната афера“, както случаят бе наречен от медиите в Беларус, идва в момент, в който Лукашенко е изправен пред президентски избори по-късно през годината. За тях все още не е определена точна дата, а самият президент не е потвърдил участие. Очакванията са все пак това да се случи, а самият вот трябва да бъде проведен преди 30 август.

Според някои анализи Лукашенко използва скандала, за да затвърди образа си на борец срещу корупцията и за да изпрати послание.

Бизнесът със захар е един от най-големите в Беларус
Бизнесът със захар е един от най-големите в Беларус

„Мисля, че на Лукашенко му е необходим някакъв видим пример за сенчестите незаконни обвързаности между представители на беларуското правителство и руския бизнес, за да изпрати ясен сигнал: „Такива обвързаности няма да бъдат толерирани; трябва да сте лоялни и да спазвате правилата“. Това е много важно за стабилността на системата на власт в Беларус, особено в контекста на предстоящите избори и натиска от Русия“, коментира пред Свободна Европа Камил Клисински, анализатор на Беларус към базирания във Варшава „Център за изследвания на Изтока“.

Ценова стратегия с обратен ефект

През 2018 г. Беларус въведе минимална цена, за която произведената в страната захар може да бъде закупувана на вътрешния пазар – 700 долара за метричен тон. Вдигането на цената цели да бъдат подсилени местните производители, обяснява Клисински. Но изнасяната за руския пазар захар е продавана на по-ниска цена – 400 долара за метричен тон. Според анализаторите с това се е целяло беларуската захар да бъде конкурентна на руската.

В крайна сметка стратегията изглежда не сработва. През първите 10 месеца на 2019 г. Беларус е изнесла 252 хил. метрични тона захар на стойност 102 млн. долара. Това е понижение в сравнение с 2018 г., когато страната е изнесла общо 391 хил. метрични тона захар за 165 млн. долара.

Фиксирането на цената за вътрешния пазар може да не е помогнало на захарната индустрия, но директорите на заводите са намерили начин да се възползват от това, обяснява Клински. Директорите са обвинени, че са правили продажби през „Белашар“, беларуската захарна компания, базирана в Москва. Въпреки, че изглежда, че захарта никога не напуска Беларус, тя е била „препродавана“ на по-високата цена в страната, а разликата е била прибирана от участниците в измамата.

Лукашенко сам обяснява как схемата е действала.

„Може би захарта дори не е била изпращана до Москва и след това връщана. Може би документите, които са достигали дотам, са били преиздавани, а после директно от заводите захарта е била изпращана за местния пазар, където е доставяна на по-високата цена. А разликата е била разделяна като плячка. Това нормално ли е? Всички те са тук и ние ще узнаем всичко“.

Захарна мафия

На 4 февруари програма „Панорама“ на беларуската „1 телевизия“ излъчва репортаж за разследване озаглавен „Захарна мафия“. В него представител на КГБ потвърждава за задържането на бивш директор на една от службите за борба с организираната престъпност, който е бил и първият арестуван.

Участието на толкова високопоставен член на беларуските служби вероятно силно е подразнило Лукашенко, коментира Клисински.

„Предполагам, че истинската загриженост на Лукашенко е била заради неговото участие в тези сделки“, каза още той пред Свободна Европа.

Все още няма официални обвинения, а остава и неясен размерът на загубите за икономиката на страната.

Подобен скандал разклати фармацевтичната индустрия на страната преди по-малко от 2 години. През 2018 г. властите задържаха десетки високопоставени служители, медици и представители на фармацевтични компании по подозрения за присвояване на милиони долари чрез държавно финансиране. Заради скандала тогава Лукашенко уволни министър-председателя Андрей Кабяков.

„Лукашенко не се бори с корупцията. Той я използва с цел да контролира хората по правилото „разделяй и владей“. Ако бъде необходимо КГБ и други структури могат внезапно да разобличат някоя корупция и да предизвикат скандал.“, казва Клисински.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG