Връзки за достъпност

Извънредни новини

Плаща ли се болничен при карантина? Ако имаме осигуровки - да


Председателката на парламентарната група на ГЕРБ и на здравната комисия на парламента Даниела Дариткова
Председателката на парламентарната група на ГЕРБ и на здравната комисия на парламента Даниела Дариткова

Как да се действа при карантина, след като хората се върнат от страни с коронавирус? Противоречията по този въпрос продължиха и в сряда. Все по-голям превес взема тезата, че при такава домашна изолация може да се ползва болничен.

Дебатът се разгоря след като преди ден от кризисния щаб срещу коронавируса обясниха, че пребивавалите в район със зараза, които се прибират в България и нямат симптоми, трябва да се консултират с лекар. Ако лекарят ги посъветва, да уведомят незабавно работодателя си, след което да останат по домовете си под карантина 14 дни. Часове по-късно здравният министър Кирил Ананиев каза, че за този период няма да им се дава болничен, както бе обяснено първоначално, а ще е за сметка на отпуската им – платена или неплатена.

"Не може да бъде болничен лист, защото няма установена болест и няма нормативно основание, на което да му се даде болничен лист. Два са възможните варианти - платен или неплатен отпуск през тези 14 дни", каза министърът във вторник вечерта. Тази позиция породи недоумение и разногласия.

В сряда сутрин председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова оспори твърдението на Ананиев. Според Дариткова, която е лекар, нормативната уредба гарантира на осигурените възможност да ползват болнични за карантина. "Това е регламентирано в Кодекса за социално осигуряване, в наредбата за временна нетрудоспособност. Има такава причина в болничния лист, а именно карантина“, посочи Дариткова.

Основанието "карантина" съществува

Тя добави, че общопрактикуващите лекари имат право да издадат такъв първичен болничен лист за 14 дни.

„Има всички условия социално осигурените български граждани да получат такъв болничен по решение на техния общопрактикуващ лекар. Нормално е те да се свържат с него, за да няма злоупотреби. Общопрактикуващият лекар трябва да получи потвърждение от граничните власти, които събират информация за пристигащите от районите, където рискът от заразяване с коронавируса е висок“, обясни Дариткова.

Пациентите, които не са осигурени, трябва да си наложат доброволна карантина за своя сметка.

Връзка между личните лекари и граничните власти

Според Дариткова, щабът, който наблюдава ситуацията с коронавируса в България, трябва да осигури връзката между личните лекари и граничните власти, така че да може да се потвърди пристигането на кандидата за болничен лист. В документите, които пристигащите попълват на границата, се изисква изрично да се посочи името на личния лекар.

На сходна позицията са и в Министерството на труда и социалната политика. Според техни представители няма никакъв проблем осигурените лица да получават болнични за карантинен период, стига да има гаранции срещу злоупотреби.

Преди ден социалният министър Деница Сачева предупреди, че масови отпуски заради паника крият рискове от икономически последици и призова „да действаме много внимателно в това отношение".

В понеделник кризисният щаб, организиран от правителството заради коронавируа, призова след първото си заседание завръщащите се от Италия да се подложат на доброволна карантина у дома, за да не заразят своите колеги и близки. Председателят на щаба проф. Венцислав Мутафчийски съобщи тогава, че до края на седмицата се очаква от страната да се приберат общо 10 хил. българи, като половината от тях ще се върнат със самолет, а останалите - през сухопътните граници.

От КНСБ заявиха по повод препоръката на правителството за 14-дневна доброволна карантина, че българското законодателство не предвижда „доброволна карантина“ и че изолацията става само с болничен лист и съответното обезщетение. От синдиката призоваха да се обмисли промяна на сега съществуващите нормативни актове, чрез които „адекватно да се отговори на ситуацията“.

Според вицепремиера Томислав Дончев пък трябва всички да проявят гъвкавост в тази ситуация.

До момента няма потвърдени случаи на коронавирус в България. 20 души са под наблюдение в различни болници в страната след връщане от чужбина. Всички те са с леки грипоподобни симптоми.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG