Връзки за достъпност

Извънредни новини

България увеличава лабораториите за COVID-19, тестването на пациенти остава ограничено


Броят на лабораторите, лицензирани за тестване за коронавирус в България ще се увеличи
Броят на лабораторите, лицензирани за тестване за коронавирус в България ще се увеличи

България ще разшири мрежата от лаборатории, лицензирани да правят тестове за коронавирус COVID-19, съобщи Националният оперативен щаб за борба с коронавируса във вторник. Очаква се по-късно днес здравният министър Кирил Ананиев да подпише заповед за това.

Лаборатории ще бъдат отворени в Пловдив, Плевен, Бургас, Стара Загора, още няколко в София, обяви директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Те ще подсилят работата на вече работещите две референтни лаборатории в София - в центъра и във ВМА, и във Варна.

Тестването на пациенти в тях обаче ще бъде ограничено до пациенти с изразени симптоми на коронавируса, болни от бронхопневмония и на медицински персонал. Изследването в тях ще бъде извършвано по досегашния PCR метод, който се смята за единствения сигурен.

България вече единадесет дни се намира в извънредно положение заради разпространението на коронавирусa, а четвърти ден е в сила забрана за междуградско пътуване без наложителна причина. Официално потвърдените случаи на COVID-19 в страната са 202, а починалите – трима.

Председателят на оперативния щаб проф. Венцислав Мутафчийски повтори, че смята бързите тестове, които стават все по-популярни, за несигурни. Той увери, че едва когато бъдат създадени достатъчно надеждни тестове, те ще бъдат закупени.

“Видях публикации за това, че във Военномедицинска академия е направена обществена поръчка за един милион лева. Не сме закупили нищо и мисля, че вече съм го споменавал - когато се получат достатъчно надеждни тестове, тогава могат да бъдат купени и това не може да стане за два дни. Както Ви казах (досега) 500 теста само са купени със средства на държавата, а около 6500 са от дарители“, заяви проф. Мутафчийски.

Засега няма да бъдат тествани и контактни на потвърдени случаи, които подлежат на домашна карантина, освен ако не проявят типичните симптоми - висока температура, болки в гърлото и проблеми с дишането.

До края на деня се очаква и заповед на министъра на здравеопазването за разкриване на отделения за лечение на болни от COVID-19 във всички болници в България. Те ще трябва да осигурят и няколко легла за интензивно лечение на пациенти в тежко състояние.

От понеделник следобед в България е потвърден един нов случай на COVID-19 - в София, с което общият брой на заболелите става 202. Проф. Мутафчийски обаче предупреди, че тенденцията е за увеличаване на заболяемостта.

Националният щаб съобщи, че продължават даренията към болниците на първа линия. В понеделник вечер Обединена българска банка е дарила 200 хил. лева, „Райфайзенбанк“ - по 50 хил. лв. на “Пирогов”, ВМА и Александровска болница.

В света разпространението на коронавируса се ускорява. СЗО съобщи, че заразяването на първите 100 хил. души е отнело 67 дни, докато нарастването от 200 хил. до 300 хил. се е случило само за четири.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG