Връзки за достъпност

Извънредни новини

В една стая с COVID-19. Как се лекува пациент с коронавирус в болница извън София


Д-р Румяна Нановска, директор на болницата в Ловеч, която е изолирана заедно с пациента с коронавирус
Д-р Румяна Нановска, директор на болницата в Ловеч, която е изолирана заедно с пациента с коронавирус

„Молба към всички, които са имали контакт с мен през последната седмица - да се самоизолират вкъщи и утре сутрин да се обадят на личен лекар и да кажат, че са имали контакт с позитивен за коронавирус, благодаря и много съжалявам“.

Това съобщение се появява в профила на ски учителя Веселин Ангелов от Троян, който работи в Банско. В момента той е настанен за лечение в Инфекциозното отделение на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч.

Д-р Нановска не е излизала от болницата от повече от седмица
Д-р Нановска не е излизала от болницата от повече от седмица

Д-р Румяна Нановска – изпълнителен директор на лечебното заведение и инфекционист, е под карантина в същото отделение, където заедно с четири медицински сестри и една санитарка се грижи за лечението на Веселин. Всички те са били контактни със ски учителя в момента на постъпването му. Пробата на Ангелов е потвърдена като положителна още на 16 март вечерта.

Зимният курорт Банско беше поставен под карантина със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Мерките влязоха в сила от вечерта на 17 март.

"Никой не смее да се прибере вкъщи"

На 15 март ски учителят пристига с частен транспорт в болницата в Ловеч. Работил е в Банско и е изпитвал неразположение дни наред със симптоми температура и суха кашлица. Много от колегите му били в подобно състояние, но сваляли температурата и излизали отново да работят. Това разказва самият той на медиците.

Веселин обаче се чувства отпаднал и търси медицинска помощ в болницата в Разлог, където му е направена графия на белия дроб и е установено, че страда от двустранна бронхопневмония. Семейството на Ангелов, който има и две деца, решава той да се прибере в Троян, където има специализирана болница за белодробни болести. Оттам е пренасочен към Ловеч, тъй като основното отделение за лечение на пациенти с коронавирус е именно инфекциозното в Ловеч.

„Така и никой не смее да се прибере вкъщи, все пак имаме притеснения и за близките си“, казва д-р Нановска, въпреки че нейната проба и на останалите контактни лица са отрицателни. „Не сме и очаквали друго, защото сме спазили инструкциите“. Докторката казва, че това е четвъртият случай със съмнение, който пристига при тях, но другите не са били с такива сериозни оплаквания и съответно не са били и потвърдени.

"Единият е доста стар"

В област Ловеч живеят над 124 000 души по данни на Националния статистически институт (НСИ) от 2018 г. На територията ѝ функционират шест болници – по една в общините Тетевен и Луковит, и по две в Троян и Ловеч, като едната болница в Троян е специализирана в лечението на белодробни болести, а едната в Ловеч е частна и не разполага с инфекциозно или белодробно отделение.

Входът на инфекциозното отделение в Ловеч
Входът на инфекциозното отделение в Ловеч

Болницата в Ловеч разполага с два респиратора. „Единият е доста стар, но все още е в употреба, а освен това има и един транспортен", казва д-р Нановска. В съвсем кратък срок болницата очаква да получи шест респиратора от Министерството на здравеопазването. А Българската банка за развитие е дарила 25 000 лева на болницата, допълва тя.

От фондация „За доброто“ и сдружение „Гражданска инициатива“ в Ловеч също са изразили готовност да финансират закупуването на респиратори, но по думите на директорката на болницата сроковете за доставка ще са около 3 месеца и ще използват дарението, за да покрият други нужди. "Има отношение, има съпричастност, има разбиране. Ще се случат нещата“, казва д-р Нановска и допълва, че все пак трябва и търпение.

Докторката не знае каква е обстановката в града, тъй като не е излизала от повече от седмица. Храната за болния пациент и карантинираните медици се доставя от кетъринг фирма до входа на отделението. Близките също имат възможност да носят допълнително продукти. Всичко се оставя отвън и се взима в отделението без контакт. По данни на близките на карантинираната лекарка в града се спазва епидемиологичната обстановка. „Притесняваше ме, че хората не осъзнават отговорността, която трябва да поемат – да пазят ограничение на контактите си, да не излизат“, казва тя, но изпитва облекчение, че има отговорно отношение.

"В началото имаше много нарушения"

Така се чувства и Донка Михайлова - кметът на Троян, откъдето е ски учителят Веселин Ангелов. „Приятна изненада за мен беше, че в деня, в който стана ясно, че наш съгражданин е с положителна проба, аз излязох с настойчив призив към местните търговци да затворят магазините за нехранителни стоки като израз на грижа за здравето на своя персонал и своите съграждани. Буквално за 2-3 часа 90% от магазините затвориха. Наблюдавам, че все по-често се спазват мерки и ограничения, които хората и сами си налагат“, казва Михайлова.

В града има и няколко десетки граждани под домашна карантина. „В началото имаше много нарушения, най-вече от шофьори, които идваха от чужбина. Те излизаха, за да разтоварват стока, да се видят с приятели“, казва кметът и добавя, че след проверките от страна на Районно управление на полицията и с помощта на кметовете на селата, почти няма случаи на нарушаване на карантината.

"Оплакванията му намаляват"

В Троян е и Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести, в която е имал намерение да се лекува заразеният с COVID-19 ски учител Веселин Ангелов. Първоначално по процедура, ако леглата в ловешкото инфекциозно отделение бъдат запълнени, като резервно е било определено фтизиатричното отделение в троянската белодробна болница. „То е в отделен павилион и в случай на нужда може да бъде трансформирано в инфекциозно, но на този етап двете троянски болници не приемат пациенти с положителни проби“, казва кметът Михайлова. Сега вече всеки град трябва да може да лекува болни от коронавирус, за да няма пресичане на потоци между болни и здрави пациенти.

“Никой от лекарите не се е усъмнил за тоя проклет вирус. Той попита може ли да дойде да се лекува в нашия санаториум за белодробни болести. И се прибра в Троян. Заедно тръгнахме за болницата. Не е имал контакт с никой от Троян и село Черни Осъм”, са думите на майката на Веселин, публикувани в troyanexpress.com по желание на семейството, след като синът ѝ е приет за лечение в Ловеч.

„Постепенно оплакванията му намаляват“, каза пред Свободна Европа лекуващият лекар на Ангелов д-р Нановска с надежда, че нещата ще се движат по най-добрия възможен сценарий.

Първият случай на коронавирус в България беше установен на 8 март. Пет дни по-късно беше обявено извънредно положение. Затворени са всички училища, заведения и нехранителни магазини. Отменени са всички културни прояви. От общо 220 заразени, трима души досега починаха, а трима са оздравели.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Нели Делчева

    Нели Делчева е редактор Социални мрежи в Свободна Европа от 2020 година. Завършила е магистратура "Медии, комуникация, култура" в СУ "Св. Климент Охридски", Европейския университет Виадрина във Франкфурт на Одер и университета "София Антиполис" в Ница.

XS
SM
MD
LG