Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството обяви пакет от 4,5 млрд. лв. за подпомагане на бизнеса, пострадал от коронавируса


Нисколихвени заеми, покриване на част от разходите за заплати и отлагане плащането на данък печалба, са мерките, обявени от правителството.
Нисколихвени заеми, покриване на част от разходите за заплати и отлагане плащането на данък печалба, са мерките, обявени от правителството.

Премиерът Бойко Борисов обяви във вторник пакет в размер на 4,5 милиарда лева, който ще бъде предоставен на бизнеса, реализирал загуби заради епидемията от коронавируса.

В България установените случаи на COVID-19 вече са 218, а трима души починаха. Страната е в извънредно положение от 13 март. Най-новите факти по темата за развитието на епидемията можете да следите тук.

Освен вече обявената схема за покриване на 60 процента от разходите за заплати, ще бъде увеличен капиталът на Българската банка за развитие (ББР), която ще предоставя гаранции пред търговските банки за вземане на заеми от фирмите. За програмата ще бъдат насочени 500 млн.лв., чрез които се очаква кредитиране до 1,5-2 млрд. лв.

Пак ББР ще гарантира отпускането на безлихвени кредити до 1500 лв за работниците, които са в принудителен неплатен отпуск. Размерът на този портфейл е от 200 млн. лв, съобщи Борисов. До 30 юни се отлага плащането на корпоративни данъци, което ще освободи средства на работодателите в размер на около 600 млн. лв.

50 млн. лв ще бъдат отпуснати от държавния бюджет за великденски добавки на пенсионерите с най-ниски доходи. Половин милиард лева ще бъдат разпределени между министерствата на здравеопазването, вътрешните работи и отбраната за допълнителни възнаграждения заради допълнителнителните им ангажименти във връзка с епидемията.

„Ние не сме нито немската, нито френската, нито американската икономика“, каза Борисов, като напомни, че бизнесът в България плаща само 10% данъци, срещу „50-60 процента във Франция и Германия“.

„Ако се стегнем един-два месеца, ще издържим“, увери премиерът.

Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че безработните, които са се осигурявали ще получават обезщетения за безработица, а социалнослабите – надбавките си за социална закрила.

„Тези граждани, които са маргинали и не попадат в нито една от описаните хипотези, те са социално изолирани и едва ли може да се направи много за тях”, добави Горанов.

Социалният министър Деница Сачева информира, че ще бъдат заделени 20 млн. лв за социалния патронаж, с които ще бъдат обхванати 12 хил. души, които се нуждаят от доставки на храна, лекарства и допълнителни социлни услуги. Ще бъдат раздадени до 1500 тона пакетирани хранителни продукти.

„Ръководим се от правилото да спасим живота на възрастните и да осигурим работа на младите“, заяви министър-председателят.

Той съобщи, че България е заявила купуването на 1 млн. бързи тестове за коронавируса в обявената от Европейската комисия обществена поръчка на ниво ЕС.

„Вярвам, че комисарите и експертите ще купят и предоставят най-доброто, което има“, каза Борисов.

По-рано Медицинският експертен съвет оспори провежданата досега политика от Националния оперативен щаб да се тестват само хора със симптоми, и призова за масово тестване на населението.

„Щабът се справя отлично. Нямам една забележка към тях“, заяви Бойко Борисов. Той добави, че медицинският съвет е „един помощен орган“ и призова да не се делим пред подобно изпитание.

Борисов повтори, че израелският премиер го е уверил, че бързите тестове не са достатъчно надеждни и че ще са необходими още 8-9 седмици за появата на достатъчно добър бърз тест за коронавирус.

По думите му до 7-8 седмици България ще може да произвежда и апарати за обдишване на най-тежките пациенти.

Във вторник бяха потвърдени още 16 новозаболели от COVID-19, с което общият брой стана 218. Нито един от пациентите не е в тежко състояние по данни, представени от председателя на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Стара Загора също се присъединява към населените места, в които е установен коронавирус с двама заболели. Увеличава се броят на болните в София, Плевен, Пазарджик, Добрич и Варна.

Ген. Мутафчийски отрече по-ранни съобщения, че болниците в София със запълнен капацитет за лечение на пациенти с коронавирус. Той посочи, че столицата има повече от 15 000 легла. В четирите болници, които са на първа линия - ВМА, „Пирогов“, Александровска и Инфекциозна болница, вече се преглеждат по 120 души със съмнения. Миналата седмица такива са били само 40. Това налага да се разкрият легла във всички болници, посочи Мутафчийски.

Първите случаи на заразени с коронавирус в България бяха доказани на осми март. Само 5 дни по-късно българското правителство въведе извънредно положение, заедно с ограничителни мерки за движение. Затворени бяха повечето магазини с изключение на хранителните, аптеките и бензиностанциите, както и парковете и градинките. Гражданите са насърчавани да работят от вкъщи. Обявена е ваканция на училищата и университетите.

Всички държави в Европа, както и много държави по света въведаха подобни рестриктивни мерки, за да ограничат разпространението на заразата. Тук можете да следите развитието на пандемията по света.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG