Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заразените с COVID-19 в България вече са 242-ма. Обмисля се удължаване на болничните


Националният оперативен щаб, оглавяван от ген. Венцислав Мутафчийски (вдясно)
Националният оперативен щаб, оглавяван от ген. Венцислав Мутафчийски (вдясно)

Официално потвърдените случаи на заразени с COVID-19 в България вече са 242, обяви на вечерния си брифинг в сряда началникът на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. От тях 40 души са приети за лечение в болница, а останалите са под домашна карантина.

След като сутринта той съобщи за двама нови пациенти с коронавирус в Пловдив, няколко часа по-късно потвърди и за още 22-ма заболели, 16-има от които в София, а останалите в Благоевград, Сливен и Плевен. По думите му няма данни те да са били контактни с някого от носителите на COVID-19, които бяха известни до вторник.

Първият случай на коронавирус в България беше установен на 8 март. Пет дни по-късно беше обявено извънредно положение. Затворени са всички училища, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове. Отменени са всички културни прояви. От общо 220 заразени, трима души досега починаха, а трима са оздравели.

От думите на ген. Мутафчийски стана ясно, че броят оздравелите се е увеличил на четирима, след като с втори отрицателен тест е потвърдено доброто здравословно състояние на бизнесмена Кирил Домусчиев, който преди седмица се оказа хоспитализиран в частната болница „Софиямед“. Пациенти с коронавирус се смятат за оздравели, ако дадат две отрицателни проби в рамките на едно денонощие.

Началникът на националния щаб заяви още, че ще препоръча на здравното министерство да промени наредбата за болничните. Целта е на заболелите от COVID-19 да се дава болничен за двойно повече от обичайните 14 дни, за да имат достатъчно време за лечение.

"Фанатична дезинфекция"

Мутафчийски призова в сряда сутринта хората да поддържат „фанатична дезинфекция“ на помещенията, които ползват в домовете си, по повод информацията, че на круизен кораб, поставен под карантина, е открит коронавирус, оцелял в продължение на цели 17 дни.

„Показва удивителна устойчивост вирусът и това предполага фанатична дезинфекция на помещенията, в които се стои. Винаги сме го казвали – освен дезинфекция на ръцете и дистанция, другата част е дезинфекция на повърхностите“, заяви ген. Мутафчийски.

Той съобщи още, че трансформирането на всички 380 болници в страната, така че да могат да приемат пациенти с COVID-19, върви „с много бързи темпове и с разбиране от страна на мениджърите и на персонала“. Тази мярка беше обявена в началото на седмица заради бързото запълване на капацитета на „Пирогов“ и ВМА в София.

Следващите кризисни мерки за справяне с епидемията, които планира националният щаб, са трансформиране на цели болници за лечение на коронавирус и използване на резервни помещения за гледане на болни.

„Това са мерки, които се набелязват в зависимост от ситуацията. Ние гледаме задължително поне един месец, месец и половина напред, дори два месеца, защото това ни е работата – не да се изненадваме и не да взимаме хаотични решения“, посочи ген. Мутафчийски, допълвайки, че засега не смята за необходимо да се въвежда принудителна изолация на най-уязвимите групи от хора.

Според официалните данни към сряда на обяд в света са заразени над 425 000 души, жертвите са близо 19 000, а оздравелите – над 109 000 души.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG