Връзки за достъпност

Извънредни новини

Повече декларации и бележка от работодателя. Какви са новите правила за минаване през КПП


От 21 март на входовете и изходите на всички областни градове в България има полицейски КПП-та заради забраната за междуградски пътувания без наложителна причина
От 21 март на входовете и изходите на всички областни градове в България има полицейски КПП-та заради забраната за междуградски пътувания без наложителна причина

Хората, които работят в друг град, вече се нуждаят от служебна бележка или друг официален документ, издаден от работодателя си. Досега трябваше да имат и заверка в декларацията, с която преминават през полицейските контролно-пропускателни пунктове (КПП), които контролират влизането и излизането от областните градове. Другата новост е, че пътуващите трябва да разполагат с достатъчно декларации, защото те ще бъдат събирани от полицаите.

Това съобщи МВР с уточнението, че промяната се налага „с цел предотвратяване на злоупотреби“. Обновената бланка за декларация, която е единствената валидна, можете да изтеглите от тук.

От 21 март е в сила забрана на здравния министър Кирил Ананиев за междуградски пътувания без наложителна причина като работа, здравословен проблем или грижа за близки. Оттогава на входовете и изходите на областните градове в страната дежурят полицейски патрули, които проверяват всички преминаващи превозни средства.

Тази мярка беше предприета в опит да се ограничи епидемията от коронавирус в България, от която досега официално заболели са 220 души, трима починаха, а трима са оздравели. От 13 март е в сила извънредно положение. Затворени са училища, заведения и повечето магазини.

Принтирани и размножени декларации

Хората, които трябва да пътуват, трябва да си приготвят предварително попълнени декларации, тъй като на всеки КПП, през който преминат, полицаите ще ги събират, за да имат възможност впоследствие да проверят посочените в тях данни. Това означава, че декларациите трябва задължително да са принтирани на хартия и размножени в толкова копия, през колкото полицейски пункта минава съответният междуградски маршрут.

Началникът на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски заяви в сряда, че в МВР е взето решение въпросните декларации вече да се събират и проверяват от полицаите, защото има много опити за заобикаляне на забраната.

„Опашки има за пререгистриране в малките градове – вместо да осъзнаем за какво се прави това нещо, веднага търсим начин да го заобиколим. То, разбира се, ще ни се отплати и то по най-лошия начин“, коментира директорът на Военномедицинска академия на сутрешния си брифинг.

Според официалните данни към сряда на обяд в света са заразени над 425 000 души, жертвите са близо 19 000, а оздравелите – над 109 000 души.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG