Връзки за достъпност

Извънредни новини

Отрязък S. Какъв е новият ред за лекарствата на хронично болните и защо не се прилага


Аптеките все още са в очакване на промени в софтуера, за да могат да започнат да отпускат лекарства без рецепта на хронично болни пациенти
Аптеките все още са в очакване на промени в софтуера, за да могат да започнат да отпускат лекарства без рецепта на хронично болни пациенти

Виждали сте ги пред кабинетите на личните лекари. Те са “само за рецепта”. По данни на здравната каса близо 140 хиляди българи получават лекарства, които изцяло или частично се покриват от нейния бюджет.

Елисавета Кунчева е болна от “Паркинсон”* и се придвижва с бастун. На всеки 50 дни трябва да взема от аптеката “Мадопар” - едно от двете изписвани в България лекарства за заболяването. Терапията се контролира веднъж годишно и тя има протокол за медикамента, който се покрива изцяло от касата. Но в аптеката отказват да ѝ дадат “Мадопар” и тя е изпратена да си вземе нова рецепта от личния лекар.

“Казаха ми, че трябва да се обадя на лекарката за рецепта. Не знам дали работи, а и ме е страх да отида в поликлиниката, но не мога без лекарството, ще се вдървя”, казва жената пред Свободна Европа.

Днес е десетият ден от обявавянето на нов ред за отпускане на лекарства за хронично болни пациенти, но той още не се прилага в аптеките.

“Елате най-рано другата седмица”, отговориха в една аптека, а в други четири произволно избрани аптеки в София отказват да продават лекарства без рецепта, “защото новият софтуер не е готов”.

От 13 март в България е обявено извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Броят на заразените дотук е над 270 души, три са смъртните случаи, а трима души оздравяха. Затворени са всички училища, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове. Отменени са всички културни прояви. Всичко най-важно за ситуацията можете да видите тук.

На 16 март Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) обяви, че “във връзка с въведеното в България извънредно положение и с цел избягване на напрежение и струпване на пациенти в лекарските кабинети, при обслужване на хронично болни пациенти за издаване на рецепти за лекарствени продукти по протокол и рецептурна книжка”, протоколите ще се презаверяват служебно и няма да се изискват рецепти за терапии, които не се променят.

Инструкциите за организацията на работа с хроничноболните пациенти обаче беше публикувана осем дни по-късно - на 23 март. Още три дни след това пациентите продължават да бъдат насочвани към личните си лекари за рецепти, увеличавайки риска от разпространение на заразата от коронавируса.

Къде е проблемът?

Причината е липсата на промяна в софтуера на аптеките, който да позволи отчитането им към здравната каса без хартиени рецепти. Те ще бъдат завеждани с кода “Отрязък S”.

“НЗОК не е оторизирана да разработва софтуер за аптеките. В прерогативите на всяка една аптека е да преведе в съответствие с изискванията своя софтуер, за да може да отчете към НЗОК отпуснатите лекарствени продукти на здравно-осигурените лица”, отговориха от касата на запитване на Свободна Европа.

Това означава, че всяка аптека сама трябва да си намери IT помощ, с която да направи промените, позволяващи отчитането на отпуснатите лекарства, без хартиена рецепта. По данни на здравната каса в България има 2469 аптеки, сключили договори с нея да изпълняват предписания за лекарства, медицински изделия и диетични храни за хронично болни.

Председателят на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Асена Стоименова заяви пред Свободна Европа, че въвеждането на промените изисква технологично време: “Първите инструкции на НЗОК не бяха съгласувани с БФС. Свързахме се с ръководството на НЗОК за да намерим работещи решения в полза на пациентите в този труден момент. НЗОК прояви разбиране, влязохме в конструктивен диалог”, каза проф. Стоименова.

Тя добави, че “забавянето е поради необходимостта от пренастройване на цялата система за новия начин на работа, който в никакъв случай не е идеален, но може да заработи ефективно за по-голямата част от пациентите”.

Според фармацевтичния съюз “не е необходимо да се изработва нова програма, а да се направят съответните актуализации на сега действащите програми”.

“Информирани сме, че софтуерните компании работят усилено върху актуализациите и сроковете зависят от тях”, каза проф. Стоименова.

От здравната каса добавиха, че са информирали софтуерните компании, че заявките от аптеките трябва да се изработят с предимство. Засега никой не се ангажира кога системата ще заработи навсякъде. Инструкциите на здравната каса не засягат въпроса кой ще плати за препрограмирането на електронната система, което оставя разхода на баланса на аптеките.

Какво предвижда новият ред за отпускане на лекарства?

Според издадените на 23 март указания на здравната каса лекарства без нова рецепта от личния лекар се отпускат само за терапии и диагнози, които са постоянни и не изискват промени.

Само лекарствата, които са описани в рецептурните книжки от личния лекар, могат да се вземат без нова рецепта. Всички останали медикаменти и медицински изделия, които се отпускат с рецепта, трябва да бъдат предписани изрично от личния лекар.

Освен това лекарства без рецепта ще могат да се купят единствено от последната аптека, от която хронично болният ги е получил преди въвеждането на извънредното положение на 16 март.

Проф. Асенова коментира, че решението за това е на здравната каса, тъй като в последната аптека вече има информация за отпуснатите лекарства. “НЗОК прецени, че най-бързият начин да заработи системата само за хронично болните пациенти, без да се налага посещения на лекаря, е чрез дублиране на информацията от последното отпускане на лекарства, заплащани напълно или частично от НЗОК”, каза тя.

За всички останали случаи ще се налага посещение при лекаря, защото той единствен е компетентен да коригира терапията.

Заплащането на търговците на лекарства от здравната каса ще става по електронните отчети, затова аптеките няма да прилагат рецепти към тях.

Кои лекарства могат да се вземат без рецепта?

Ако не се налага корекция в терапията (смяна на лекарствен продукт, доза, добавяне на лекарствен продукт и пр.), не е необходимо посещение при личния лекар. Пациентът може да получава лекарствени продукти в аптеката, в която за последен път е изпълнена рецепта по НЗОК, всеки месец до отмяна на извънредното положение, обясни проф. Стоименова. Тя отхвъли като неоснователни твърденията на някои фармацевти, че лекарствата, изписвани за по-дълъг период от 30 дни, трябва да се потвърждават с нова рецепта от личния лекар.

Според инструкцията само медикаментите за лечение на хепатит С, хемангиноми при бебета и дисплазия са изключени от списъка с лекарства, покривани от здравната каса, които могат да се отпускат по новия ред. Причината за това са изисквания за начина им на прием, които се променят с времето.

Става дума за медикаменти, медицински изделия, диетични храни за медицински цели и за тест лентите за измерване на кръвна захар. По списъка на здравната каса частично или изцяло от бюджета ѝ се плащат 1714 лекарства и 3693 изделия.

Какво става с протоколите за лекарствата на хронично болните?

Протоколите, които изтичат между 16 март и 16 април, се удължават служебно с един месец. Не е необходима презаверка на хартиените протоколи. За Плевен и Горна Оряховица, където карантината беше въведена още на 8 март, продължаването на валидността на протоколите ще обхваща и тези, които са изтекли между 8 и 16 март.

При завършване на мястото за писане в рецептурната книжка, аптеката добавя допълнителнителни страници, достатъчни за изписването на медикаменти за два месеца и тя продължава да се ползва, без да се налага подмяна.

Личните лекари могат да издават нови рецептурни книжки, да изписват лекарства по незаверени книжки и да добавят нови диагнози в книжките. Районните здравни каси ще получават информацията за това от общопрактикуващите лекари по имейл.

Задава ли се дефицит на лекарства?

Европейският съюз вече предупреди, че събира информация за наличностите на територията на Съюза, за да покрие липси, причинени от намаляването на производството и вноса на съставки от Китай. Проблемите с движението на товарните камиони в Европа също може да е причина за забавяне на някои доставки.

Фармацевтите обаче се тревожат, че ако извънредното положение продължи дълго, някои лекарствени продукти могат да бъдат изчерпани, тъй като те не могат да продават заместители на предписания от лекаря медикамент.

“В момента генеричната замяна, която се практикува в почти всички държави на ЕС, е забранена в България. Въвеждането ѝ в условията на извънредно положение ще облекчи системата на лекарствоснабдяването и ще даде възможност на фармацевтите да не връщат пациенти в този тежък за всички момент. Ние от години настояваме за това”, каза проф. Стоименова.

* Името и диагнозата на пациента са променени, за да бъдат защитени личните му данни, б.а.)

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG