Връзки за достъпност

Извънредни новини

СЗО призова за по-активно атакуване на COVID-19, изолацията вече не е достатъчна


Полицаи проверяват документите на румънка, след като властите наложиха ограничения в придвижването, за да забавят разпространението на епидемията от коронавирус
Полицаи проверяват документите на румънка, след като властите наложиха ограничения в придвижването, за да забавят разпространението на епидемията от коронавирус

Световната здравна огранизация (СЗО) призова за по-активни мерки за противодействие на пандемията от коронавирус. Мерките за физическо дистанциране само забавят разпространението на вируса, но не могат да го изкоренят. Отменените събития, затворените училища и препоръките за оставане у дома само "купуват" на държавите време, в което да разработят целенасочени мерки за атака на вируса, предупредиха служители на агенцията на ООН в сряда.

С над 450 хил. нови заразени от началото на седмицата в света, този прозорец започва да се затваря, заяви генералният директор на СЗО д-р Тедрос Адханом Гебрейесус.

„Преодолявали сме много пандемии и кризи и преди,“ каза генералният директор. “Ще се справим и с тази. Въпросът е каква цена ще платим”.

Гебрейесус напомни, че вече над 16 хил. души са починали от COVID-19.

“Знаем, че ще загубим повече. Колко ще са загубите, зависи от действията, които предприемаме и решенията, които вземаме сега“, каза генералният директор на агенцията на ООН за обществено здравеопазване.

В България установените случаи на COVID-19 вече са 243-ма, а трима души починаха. Страната е в извънредно положение от 13 март. Най-новите факти по темата за развитието на епидемията можете да следите тук.

Тук можете да следите развитието на пандемията по света.

СЗО очерта шест стъпки, които всяка страна може да предприеме, независимо от нейния размер или сценарий за развитие на епидемията. Това са разширяване, обучаване и разгръщане на здравния персонал, организиране на система за намиране на всеки съмнителен случай, увеличаване на наличността от тестове и приспособяване на помещения за лечение и изолиране на пациенти. Според СЗО е наложително още да се разработи план за проследяване на хората под карантина, както и фокусиране на цялата работа на изпълнителната власт върху справянето с епидемията.

„Агресивните мерки за намиране, изолиране, тестване, лечение и проследяване са не само най-добрият и бърз начин за излизане от социалните и икономическите ограничения, те са и най-добрият начин за предотвратяването им“, каза д-р Гебрейесус.

СЗО смята, че целевият подход може да помогне за избягване на "безкраен цикъл” от ограничения.

"Последното нещо, от което една страна се нуждае, е да отвори училища и предприятия, само за да бъде принудена отново да ги затвори поради възраждане на епидемията", каза той.

Въпреки това д-р Гебрейесус добави, че няма едно правилно решение и всяка страна трябва да прилага различни мерки според разпространението на вируса.

Така масовото тестване на всеки заподозран случай се смята за по-удачно за райони, където вирусът има широко разпространение. Генералният директор подчерта, че в 130 държави все още има по-малко от 100 случая. Дори в Италия не всяка област е изправена пред широко разпространена инфекция.

Белгия се готви за масово тестване

Междувременно белгийският министър Филип Де Бекер, който оглавява работна група, създадена от правителството да набави недостигащото медицинско оборудване обяви, в сряда, че Белгия ще започне да прави дневно по 10 хиляди скрининг тестове, което ще позволи да се поставят правилни диагнози на по-ранен етап.

Белгия, която има 6235 потвърдени случая на COVID-19 при 11 млн. население, в момента тества само пациенти, приемани в болници с изявени симптоми.

Новата стратегия се опира на разширяване на пунктовете, които ще тестват пациенти, като в нея ще бъдат включени всички медицински университети и лаборатории в страната.

По класическия скринингов тест, който дава резултат след 24 до 48 часа и е 100% надежден, увеличаването на капацитета ще стане в сътрудничеството с университетите в Намюр, Льовен и Монс. Компаниите производители ще увеличат производството на такива тестове в страната.

Белгия обяви и за собствен тест за антигени, който вече е сертифициран за използване. Той дава резултат само за 15 минути. Надеждността на този тест е по-ниска и той може да открие 6 от 10 носители, но може да бъде използван за разделяне на заразените от здравите хора. 30 хил. бързи тестове трябва да са налични следващата седмица.

В сътрудничество с китайска компания е разработен и тест за антитела, който може да установи дали човекът вече е прекарал заболяването и има изработени антитела. Той е кръвен и резултатът също е готов за 15 минути. Надеждността на този тест е 98%. Количества за масов скрининг чрез него ще са на разположение след пика на кризата, която се очаква в близките седмици.

Властите смятат, че масовото тестване ще позволи по-бързо да бъдат свалени ограничителните мерки, наложени на 17 март, като се изолират само онези, които действително са болни, а под карантина се поставят хората, които са имали тесен контакт с тях.

Румъния ще изследва населението на Букурещ

В скоро време всички жители на Букурещ могат да бъдат проверени за коронавирус, каза румънският здравен министър Виктор Костаке, цитиран от БНР.

Той обясни, че властите искат да осъществят програма, подобна на проведената в Южна Корея с помощта на мобилни екипи.

„Одобрихме партньорство и програма, които ще започнат скоро. Искаме да тестваме цялото население на Букурещ с помощта на екипи, които ще ходят от врата на врата по южнокорейски модел. Много е важно да направим милиони тестове. До края на седмицата ще имаме още 200 хиляди теста. Започнахме с един център за тестване през януари, сега имаме най-малко 20, а искаме да са по един-два на окръг.“

По обед в четвъртък Костаке подаде оставка, като по информация на местните медии, това се дължи на програмата му за тестване. Премиерът Людовик Орбан обяви причините като “лични и професионални”.

На 16 март румънският президент Клаус Йоханис обяви извънредно положение в страната. Отменени са занятията в училищата и детските градини, не работят търговските центрове, въведен е и комендантски час. Заразените са общо 1029, 17 души са починали.

Испания е закупила неефективни бързи тестове

В същото време испанският вестник El Pais писа в четвъртък, че закупените от Китай комплекти за бързи тестове, са по-малко точни от очакваното.

Около 340 хил. тестове, произведените от базираната в китайския град Шънджън компания Bioeasy, осигуряват едва 30% точност при откриване на коронавирусни инфекции, въпреки че се твърдеше, че те могат да установят 80% от заразените.

"Те не откриват позитивните за коронавирус случаи, както се очакваше. С тази стойност (30%) няма смисъл да се използват", твърди неназован източник, който участва в процеса на тестване.

В сряда починалите в Испания от COVID-19 надминаха тези в Китай, като достигнаха 4089. Броят на заразените е над 56 хил.

Междувременно испанският министър на здравеопазването Салвадор Иля обяви, че страната е подписала допълнителна сделка с Китай на стойност 432 милиона евро за закупуване на медицинско оборудване.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG