Връзки за достъпност

Извънредни новини

24 хиляди са хората под карантина в България. Масово тестване за COVID-19 започва до май


Разлитните видове тестове са подходящи за отделните етапи на развитие на заразата
Разлитните видове тестове са подходящи за отделните етапи на развитие на заразата

Масово тестване за COVID-19 в България, при което ще се използват три вида тестове ще започне през месеците април или май. На месец ще бъдат извършвани стотици хиляди проби, което ще струва по над 21 млн. лева. Това стана ясно от пресконференция с участието на председателя на Националния оперативен щаб за борба със заразата ген. Венцислав Мутафчийски, министър-председадателя Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и вътрешния министър Младен Маринов.

В България от 13 март е обявено извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Броят на заразените дотук е над 270, три са смъртните случаи, а девет души оздравяха. Затворени са всички училища, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове. Отменени са всички културни прояви. Всичко най-важно за ситуацията в България можете да видите тук.

Генерал Мутафчийски даде информация за подхода, който щабът е предприел, както и за това кога всеки от възможните тестове има смисъл да бъде използван. Детайлните разяснения бяха направени за първи път на фона на споровете между щаба и новосъздадения медицински съвет към правителството за това дали трябва да се направи скрининг на населението или не.

„Според СЗО и SDS Atlanta единственият достоверен начин за установяването на коронавирус заразен е с real time PCR, който е бавен, изисква апаратура и много добре обучен персонал, но въпреки това няма друг метод, който да е доказал повече своята надеждност“, каза Мутафчийски.

В България, при условия на пълен капацитет на работа в лабораториите, могат да се установяват по 1000-1200 случая дневно. Цената за извършване на тези около 30 хил. тестове на месец би била близо 930 хил. лева.

Варианти за бързи тестове

Вариант за тестване представлява и флуросцентен имуно-хроматографски метод на базата на антиген, който е върху повърхността на вируса. Пробата се взима по същия начин, но идентифицирането става за около 5 минути. Този вариант е подходящ за бързото изследване и идентифициране на заразени.

„Сега се разработват и тестове, каквито са тестовете за бременност. Тези тестове ще дадат възможност да се популяризират масово, така че предвиждаме да могат да се правят до 20 хиляди дневно. Това означава, че за месец трябва да се правят около 300 хиляди теста, които ще са около 10 млн.лв. месечно“, каза ген. Мутафчийски.

Когато се установи, че епидемията е достигнала своя връх ще бъде започнато и с „анти-тяло базираните тестове“. С тях може да бъде установено колко са заболелите и преболедувалите заразата, без да са разбрали затова. На този етап се предвижда да се правят до 40 хиляди на ден, което ще струва около 10 млн.лв. на месец.

600 000 PCR теста за установяване на РНК на коронавируса и 400 000 бързи теста за установяване на антитела след прекарано заболяване е поръчала България в рамките на общоевропейската заявка. В допълнение Министерството на здравеопазването ще подпише междудържавен договор за покупката на един милион маски и 50 респиратора, обяви Борисов.

3 млн. лева за маски и респиратори от Китай

България ще купи от Китай предпазни маски и респираторни апарати на обща стойност близо 6 млн. лева, стана ясно още. Сделката е била договорена от премиера Бойко Борисов и членове на кабинета във видеоконферентна връзка с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия. Съгласно договора със средства, предоставени по Оперативна програма "Региони в растеж", Министерството на здравеопазването ще закупи 1 176 770 бр. предпазни маски на стойност 1 412 124 евро и 50 респираторни апарата на стойност 1 500 000 евро.

По време на брифинга министър Младен Маринов обяви, че под карантина у нас са над 24 хил. души. За нейното нарушение пък са заведени над 200 дела.

На тази карта можете да следите актуалните данни за разпространението на епидемията в световен мащаб, броя на оздравелите и броя на смъртните случаи.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG