Връзки за достъпност

Извънредни новини

Болниците за COVID-19 са разделени за тежки и леки пациенти


Болниците, които ще лекуват коронавирус са разделени на такива за по-леки случаи и за болни, които ще се нуждаят от интензивно лечение
Болниците, които ще лекуват коронавирус са разделени на такива за по-леки случаи и за болни, които ще се нуждаят от интензивно лечение

Болниците, в които ще се лекуват пациенти с коронавирус ще бъдат разделени на такива за по-леки случаи и за по-тежки пациенти.

Това става ясно от заповед на здравния министър Кирил Ананиев, издадена в петък.

От 13 март в България е обявено извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Броят на заразените дотук е над 270 души, три са смъртните случаи, а четирима души оздравяха. Затворени са всички училища, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове. Отменени са всички културни прояви. Всичко най-важно за ситуацията можете да видите тук.

Болници за пациенти с тежко и по-леко протичане на заболяването има във всички области. Повечето от лечебните заведения ще имат по едно отделение, което ще се грижи за пациенти с коронавирус.

За по-леки пациенти са определени 229 вътрешни и пулмологични отделения, а за тежките случаи - 125 отделения за анестезия и интензивно лечение.

Отделенията ще бъдат в самостоятелни сгради на болниците или ако това е невъзможно, в тях ще се влиза през отделен вход, през изолирани стълбища и асансьори. Складовете за медицински маериали и вентилационните система трябва да са отделни от помещенията и климатичната система на отделенията, в които се лекуват други пациенти, се казва в заповедта.

Във всяка от посочените болници ще има между 10 и 30 легла за пациенти с коронавирус. В лечебните заведения за леки случаи стаите ще са с 2-3 легла. В итензивните - ще има самостоятелни стаи, както и общи помещения. Поне 6% от леглата в интензивните сектори трябва да са снабдени с апарати за обдишване, се казва в заповедта.

Предвидено е да бъдат осигурени общо 7473 легла за пациенти с по-леки симптоми и 1347 за тежките случаи.

Болниците ще сключат анекс със здравната каса за лечение на пациенти по клинична пътека 104 за “Диагностика и лечение на контагиозни вирусни и бактериални заболявания - остро протичащи, с усложнения”.

Пълният списък на болничните заведения, които ще лекуват COVID-19, може да намерите ТУК

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG