Връзки за достъпност

Извънредни новини

293 случая на коронавирус в България. 13 медици и двама полицаи са с положителни тестове


Ген. Венцислав Мутафчийски
Ген. Венцислав Мутафчийски

Броят на потвърдените заразените с COVID-19 в България към петък следобед достигна 293 души. Това стана ясно от думите на председателя на Националния щаб за борба със заболяването ген. Венцислав Мутафчийски.

Потвърдените проби в петък са 17. Най-много новозаболели има в София - 13 души.

Девет души са изписани от болниците като оздравели, но 99 други остават в среднно тежко и тежко състояние. 53-ма от пациентите са в столичните болници. Осем болни са на изкуствено дишане, петима от тях - в “Пирогов”, един в Окръжна болница и трима в Благоевград.

От 13 март в България е обявено извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Броят на заразените дотук е над 270, три са смъртните случаи, а трима души оздравяха. Затворени са всички училища, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове. Отменени са всички културни прояви. Всичко най-важно за ситуацията можете да видите тук.

13 от заразените са медицински персонал, двама са полицаи. Председателят на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски обясни, че повечето медици са се заразили при частни пътувания в чужбина. Полицаите са на домашно лечение от седмица с леки симптоми.

В момента най-младият потвърден случай е на 3-годишно дете, най-възрастният е на 81 г.

Ген. Мутафчийски съобщи, че в момента лабораториите, които са лицензирани да правят тестове за коронавирус, имат капацитет от 350 проби дневно. След като заработят лабораториите в Бургас, Пловдив, Плевен и Варна, той ще достигне около 1000-1200 проби дневно. В момента в страната има налични 7000 PCR теста. Платени са още над 10 хил и се очаква тяхното доставяне, съобщи Мутафчийски.

До момента в страната са тествани около 6000 души.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

"Хлябът е свещен". Как се прави хляб като едно време
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
XS
SM
MD
LG