Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Заразените са повече от установените". Задават се ограничения и на движението в градовете


Полицай проверява деклаация на шофьорка на КПП на един от изходите от Хасково
Полицай проверява деклаация на шофьорка на КПП на един от изходите от Хасково

Националният оперативен щаб за борба с коронавируса в България допуска, че реално заразените с COVID-19 в страната са значително повече от официално потвърдените. По думите на началника му ген. Венцислав Мутафчийски от всеки 11 носители на вируса вероятно са установени само по двама.

Според данните, съобщени от него в неделя вечерта, броят на заразените с коронавирус вече е 346 като само в рамките на деня са взети над 300 проби. Общо 125-има души са приети в болници, от които 13 имат нужда от интензивни грижи. Останалите са под карантина по домовете си. Осем пациенти с COVID-19 са загинали досега, а 11-има са излекувани.

Мутафчийски обяви още, че е „въпрос на време“ да бъдат въведени ограничения на придвижването в самите градове. Идеята е гражданите да носят със себе си декларация, в която да е посочена причината за излизането им навън, подобно на тези, които се представят пред полицията при излизане и влизане в областните градове.

Преди десетина дни здравният министър Кирил Ананиев издаде забрана за междуградските пътувания, освен ако не са свързани с работа, връщане вкъщи, здравословни причини или помощ на възрастни хора. Успоредно с това бяха забранени разходките в паркове и градинки и ползването на детски и спортни площадки.

От 13 март в България е обявено извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Затворени са всички училища, университети, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове. Отменени са всички културни и спортни събития. Всичко най-важно за ситуацията можете да прочетете тук. Според данните към неделя вечерта в световен мащаб броят на заразените вече надхвърля 680 000 души, над 31 000 са починалите, а над 145 000 са излекуваните. Тук можете да видите в реално време данните за целия свят.

Последните данни на националния оператовен щаб показват, че средната възраст на починалите от коронавирус в България е спаднала на 66 години, след като като последната жертва на епидемията е жена на 51 години. „Да не се изгражда в обществото отношение, че само възрастните боледуват и умират. И младите хора могат да загинат особено като свършат апаратите“, коментира по този повод Венцислав Мутафчийски.

По-рано в неделя той заяви пред бТВ, че в понеделник започва масовото изследване на 1000 души, работещи на първа линия срещу разпространението на епидемията. По думите му ще бъдат тествани полицаи в МВР болница.

"Ние сме в началото и не можем да правим никакви изводи как ще протекат нещата. Идеята на ограничителните мерки е да има по-малко заразени, за да издържи здравната система. Тук не сме изпитали и частица от това, което ни предстои. Вече се говори как ще излизаме от нещата, а ние не сме почнали. Предстоят ни най-тежките времена", коментира той.

Междувременно директорът на пожарната Николай Николов съобщи, че все повече хора искат да станат доброволци. Той обясни, че най-голяма необходимост от доброволен труд има в болницита, социалните служби, регионалните здравни инспекции, а и на граничните и областните пропускателни пунктове.

Според данните на МВР в България има 3260 доброволци, които са обучени, подготвени и екипирани преди всичко за действия при пожари, защита на населението и преодоляване на последствия от бедствия и аварии. Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG