Връзки за достъпност

Извънредни новини

Първият етап от подкрепата за бизнеса включва 1 млрд. лв. Какво още предлага кабинетът


Томислав Дончев, ген. Венцислав Мутафчийски, Бойко Борисов и Младен Маринов дадоха пресконференция след преговорите с работодателите и синдикатите в събота
Томислав Дончев, ген. Венцислав Мутафчийски, Бойко Борисов и Младен Маринов дадоха пресконференция след преговорите с работодателите и синдикатите в събота

Разходите, които правителството очаква да направи в първия етап от прилагането на икономическите мерки за подпомагане на бизнеса заради пандемията от коронавирус, възлизат на 1 милиард лева, обяви в неделя вицепремиерът Томислав Дончев пред БНР. От думите му стана ясно, че се очаква Министерският съвет да гласува процедурата в понеделник. Междувременно финансовият министър Владислав Горанов информира, че управляващите ще актуализират бюджета за 2020 г. и ще изтеглят държавен заем.

"Милиарди. Нали искате да харчите..."

„Разбирайте поемане на дълг, за да имаме готовност, когато пазарите дадат възможност за това нещо, ние да сме подготвени. Този милиард който ще добавим към Фонд „Безаработица“ за съхраняването на заетостта, също трябва да намери място в сметките на държавата“, заяви Горанов пред Нова телевизия. На въпрос какъв ще е размерът на този дълг, финансовият министър беше лаконичен: „Милиарди. Нали искате да харчите...“

Преди ден кабинетът, работодателите и синдикатите се разбраха, че държавата ще поема 60% от заплатите на служителите във фирми от всички сектори, чиито приходи са спаднали най-малко с 20% от началото на извънредното положение, обявено на 13 март. Затворени са всички училища, университети, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове. Отменени са всички културни и спортни събития.

Броят на заразените в България към неделя вечерта е 346, починалите са 8, а оздравелите – 11. Всичко най-важно за ситуацията можете да прочетете тук. По света потвърдените случаи вече са повече от 680 0000, над 31 000 са жертвите, а над 145 000 са излекуваните. Тук можете да видите в реално време данните за целия свят.

Правителствените мерки за подкрепа на бизнеса предвиждат автоматично изплащане на 60% от заплатите на служители на фирми, чийто бизнес най-сериозно е пострадал от ограничителните мерки заради пандемията – ресторанти, заведения и услуги. Останалите фирми трябва да докажат спад на приходите си с поне 20% в сравнение със същия период от миналата година.

"Държавата не може да влезе във всяка брънка на икономиката"

„Държавата не може да влезе във всяка брънка на икономиката и да плати. Схемата, която предлагаме, ще работи, тя е алтернатива на това работодателят да освободи работниците. Това е стимул работодателите да съхранят работниците си и след края на кризата те да започнат да работят на пълни обороти. Мислим за работодателя, но най-вече за работника“, коментира Дончев пред БНР.

Тези мерки бяха одобрени от работодателските и синдикалните организации с изключение на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Председателят на АИКБ Васил Велев е сред най-сериозните критици на правителствената идея за подкрепа на малкия и среден бизнес. Според него дори и държавата да поеме 60% от заплатите в закъсали фирми, тези работодатели няма да платят останалите 40%, а почти двойно повече заради осигуровките на работниците си.

"Тази подкрепа не е за предприятията, а за хората, които работят в тях"

„Тази подкрепа не е за предприятията, а за хората, които работят в тях. От тази мярка реално може да се ползва този, който няма нужда, защото има достатъчно пари в брой, за да извади 77% от разхода. За малкия и средния бизнес, който връзва бюджетите месец за месец, това е неприложима мярка. За тях реално ще има съкращения и тогава работникът получава 60% от бюджета като обезщетение и нула от предприятието. Когато едно предприятие не може да работи, защото му е забранено, не може да очакваш то да плати, за да задържи хората“, заяви Велев пред БНР, добавяйки, че законът за извънредното положение е писан набързо и трябва да бъде редактиран.

„Голямото предизвикателство не са парите, а за какво да ги използваме. Трябват ни нови инструменти. Парите трябва да даваме не за безработни, а за дейности. Държавата не трябва да дава пари на работодателите, за да задържат работниците в малките ресторантчета, например, а да им поръча работа“, каза по този повод бившият социален министър Иван Нейков, призовавайки пред БНР браншовите организации да предложат „мерки за работа, която държавата може да възложи“.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG