Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Безотговорните да се стреснат”. Над 300 души са глобени по 5000 лв. Какви са правилата за излизане


Разхождането в паркове и градини в България е забранено от 20 март
Разхождането в паркове и градини в България е забранено от 20 март

Над 300 досъдебни производства за нарушаване на карантината са образувани през последния уикенд в България, съобщи в понеделник главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

"Забраната е за паркове и градинки. За обществените места има забраната за струпване на хора. У нас има съставени над 300 акта за такива нарушения. Колегите първо предупреждават, но има хора, които не се вслушват и биват санкционирани", заяви Иванов пред Нова телевизия.

На 13 март България обяви извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Настъпването на болестта бързо превзема целия свят, както се вижда на тази карта в реално време. В България след първите две седмици от извънредното положение вече има над 350 заразени и осем починали.

От миналата седмица МВР информира от високоговорителите на патрулните автомобили гражданите да не се струпват на едно място, а да се прибират.

“Аз съм дал на всички областни директори правомощия, всеки, според обстановката, да преценява какви мерки да предприеме. Навсякъде броят на струпването на хора и карантинирането е различно. Не виждам някакъв проблем безотговорните граждани да се стреснат малко", заяви той.

Иванов каза, че ако липсва самокотнрол и отговорност, МВР няма да може да се справи.

Над 25 000 са поставени под карантина. Полицията има право да проверява по ЕГН при проверка дали съответното лице е поставено под домашна изолация. Ако карантината е нарушена - или се образува досъдебно производство, или се извършва проверка, посочи Иванов.

Районният съд в София пусна под парична гаранция от 10 хил. лева мъж, който беше арестуван за нарушаване на правилата за задължителна карантина. Това е първият случай на задържан в София след влизането в сила на новите правила.

Мъжът първо отказал да спази процедурата на летището в София, след като се върнал в България от Швеция, а след това не е бил намерен в дома му при проверка за спазване на карантината. Той пътувал през Германия, където имал нощувка. Пробата на мъжа за COVID-19 е отрицателна.

Какви са правилата?

Всички завръщащи се от чужбина се поставят задължително под домашна карантина за 14 дни. Личните им лекари получават електронно съобщение, за да започнат да следят здравословното им състояние и за издаване на болнични листове при нужда. Същата информация се подава и на районните здравни инспекции, които заедно с полицията, контролират спазването на карантината. Ограничението важи за всички български и чуждестранни граждани, пристигащи от държави, в които има регистрирани случаи на COVID-19.

Напусналите болничните заведения след лечение на коронавируса са задължени да останат под домашна карантина 28 дни след изписването.

От 20 март със заповед на Министерството на здравеопазването е забранено посещаването на паркове, детски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открито и на закрито.

Забранено е и движението между областните градове с изключение на отиване на работа, здравна необходимост и връщане на настоящ и постоянен адрес.

От 17 март е забранено посещението в заведения. Времето от 8,30 до 10,30 часа е резервирано за посещение на магазини и аптеки за хора над 60-годишна възраст.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG