Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът освободи под гаранция от 10 000 лв. първия арестуван за нарушена карантина в София


Полицаи проверяват минувачи по столичния бул. "Витоша"

Софийският районен съд (СРС) освободи под гаранция от 10 000 лева Георги Божков, който беше задържан с прокурорско постановление за 72 часа за нарушаване на задължителна 14-дневна карантина, предписана след завръщането му от Швеция. Той стана първият арестуван и обвинен в София по новия текст от Наказателния кодекс, предвиждащ 10 000 до 50 000 лева и до 5 години затвор.

Новите санкции бяха приети на 13 март, когато парламентът обяви извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Броят на заразените в България към неделя вечерта е 346, починалите са 8, а оздравелите – 11. Затворени са всички училища, университети, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове. Отменени са всички културни и спортни събития.

Всичко най-важно за ситуацията можете да прочетете тук. По света броят на заразените вече надхвърля 680 000 души, над 31 000 са починалите, а над 145 000 вече са излекувани. Тук можете да видите в реално време данните за целия свят.

Арестуваният Георги Божков е кацнал на летище София с полет през Франкфурт и е отказал да подпише предоставените му от здравните власти формуляри за принудителна самоизолация. Двуседмичната карантина е задължителна за всички българи, завръщащи се от чужбина. Впоследствие полицията е търсила мъжа на постоянния му адрес, но той не се е намирал там.

„Незабавно след отдалечаването си от гишето е провел демонстративно телефонен разговор, в който е изразил задоволство от поведението си, отнасяйки се подигравателно с опитите на служителите на летището да изпълнят служебните си задължения“, уточниха от държавното обвинение без да посочват какво отношение имат тези обстоятелства към обвинението на Божков.

Мъжът е бил обвинен и задържан с прокурорско постановление за 72 часа, след като здравни инспектори са му взели проба за коронавирус, която е дала отрицателен резултат. Софийският районен съд обаче не уважи в неделя искането на прокуратурата за постоянен арест на обвиняемия. Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред градския съд на 2 април.

Заседанието на магистратите се проведе в отсъствието на Божков, който участва чрез видеовръзка по Скайп заради въведените мерки срещу разпространението на коронавируса. До изтичането на извънредното положение достъпът до съдилищата в страната е силно ограничен и те разглеждат само някои видове дела, за да се избегне струпането на хора в съдебните сгради.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Kотки и кучета се борят за оцеляване при -30 градуса
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00
XS
SM
MD
LG