Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Арсенал" и "Дунарит" подновяват дейност с по-малко работници. Още заводи спират


Военните заводи “Дунарит” обявиха, че подновяват работа, за да изпълнят вече получени поръчки

Военните заводи "Арсенал" в Казанлък и “Дунарит” в Русе подновиха работа в понеделник.

В цеховете на “Арсенал”, най-големият частен работодател в България, след двуседмичната карантина се завръщат около 7000 от деветте хиляди работници. Те ще работят с маски и при строги предпазни мерки, включително термокамери.

Предприятието започна да произвежда дезинфектанти, почистващи спрейове за ръце, медицински маски, съобщи БНР. Такива ще бъдат раздадени на хората, които отидат на работа.

"Арсенал" беше първото предприятие, което изцяло затвори врати заради епидемията от коронавирус, а 2000 от общо 9000 служители бяха направо съкратени.

"Дунарит" вече съобщи, че също подновява работа с работници на санитарния минимум - от 1000 души само 200 ще продължат да идват на работа, за да довършат започнати поръчки.

"Стомана Перник" също свива производството. Бургаската корабостроителница съобщи, че отлага ремонтите за неопределено време. Причината е, че специалисти от Русия, които трябва да наблюдават изпълнението на поръчките, не могат да пристигнат заради затварянето на границите.

Завод „Одесос“ във Варна има същия проблем. Работещите във въглищните мини в комплекса “Марица-Изток” също са в отпуск, но според ръководството им електроцентралите от Маришкия басейн, има достатъчни количества въглища за работата им.

На 13 март България обяви извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Настъпването на болестта бързо превзема целия свят, както се вижда на тази карта в реално време. В България след първите две седмици от извънредното положение вече има над 350 заразени и осем починали.

Междувременно най-големият завод за производство на автомобилни части в Пазарджик - "Костал", временно спира дейността си и от понеделник 2000 работници излизат в отпуск. На работа остава единствено охраната.

Японската „Язаки“ обяви още миналата седмица, че спира и трите си завода у нас - в Димитровград, Сливен и Ямбол, в които работят повече от 5600 души.

Японският автомобилен производител “Тойота” съобщи в понеделник, че ще удължи затварянето на заводите си в Европа поне до 20 април. Компанията вече спря производството си в Полша, Турция, Португалия, Франция, Чехия, Обединеното кралство, както и в САЩ. Миналата седмица спряха и заводите на германския производител "Фолксваген".

Правителството предложи миналата седмица пакет от 4,5 млрд. лева за компенсиране на загубите в икономиката, част от който се очаква да бъде приет по-късно в понеделник. Мерките предвиждат покриване на 60% от разходите за заплати на пуснатите в отпуск работници, както и кредитни линии за предприятия и за работници в неплатен отпуск.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Професия Ютюбър. Кой е Слави The Clashers и какво работи
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:59 0:00
XS
SM
MD
LG