Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заспива ли градът, който никога не спи? Разказът на един жител на Ню Йорк


Таймс скуер никога не е бил толкова пуст
Таймс скуер никога не е бил толкова пуст

Леонид Пашковски се мести при съпругата си Марина в Ню Йорк малко преди американският президент Доналд Тръмп да забрани влизането в САЩ на граждани на 26 европейски държави. Двамата са от Беларус, но от няколко седмици живеят отвъд океана. “Манхатън е като изоставено място. Празно е, почти няма коли и хора. Предполагам това е така, защото всички офиси са затворени”, разказва пред Свободна Европа Леонид.

Точно в 8 часа вечерта на 22 март в щата Ню Йорк бяха въведени извънредни мерки заради разпространението на COVID-19. Нюйоркчани са длъжни да си останат по домовете. Изключение правят случаите на неотложна работа и посещения до най-близкия хранителен магазин или аптека. Епицентърът на разпространение на коронавируса в момента е в Съединените щати, където има над 140 хиляди заразени - повече от която и да е друга страна по света. Смъртните случаи са над 2500. По света броят на заразените вече надхвърли 700 хиляди. (Следете развитието на заразата по света на тази интерактивна карта.)

7-мо авеню в Ню Йорк е необичайно празно
7-мо авеню в Ню Йорк е необичайно празно

Леонид, който е видеоблогър, разказва, че е прекарал няколко часа навън. Излизането самостоятелно или с членове на семейството, като се избягва струпването на групи, не е забранено. “Нося маска и се старая да не докосвам нищо”, споделя той. “Има много постове във Фейсбук, в които се вижда как хората напускат града, наемат си къщи за няколко месеца и се изнасят”.

Въпреки че е известен като град, който никога не спи, атмосферата напоследък е различна. Дори страхът от вируса и забраните не могат да опразнят някои места.

“Манхатън изглежда както никога досега - празно е, но Бруклин е пълен с хора. Сентръл парк също. Хората тичат, разхождат кучета, децата си играят. Изглежда като обикновен почивен ден. Прави ми впечатление, че хората не вземат нещата много на сериозно”.

Леонид Пашковски и съпругата му Марина Лазаркович
Леонид Пашковски и съпругата му Марина Лазаркович

На този фон президентът Тръмп заяви, че федералните указания за социална дистанция в страната остават в сила до 30 април. В очакване на пика на епидемията, д-р Дебора Бъркс, която е един от експертите в администрацията на Тръмп, предупреди, че всеки голям град трябва да има предвид, че положението може да стане като това в Ню Йорк.

В щата Ню Йорк починалите вследствие на вируса са почти 1000 души. “Следващите няколко месеца ще бъдат болезнени и ще подложат на изпитание здравната ни система”, бяха думите на кмета на града Бил Де Блазио. Губернаторът на щата Андрю Куомо издаде заповед, с която много обекти бяха затворени. Пенсионираните лекари бяха приканени да се върнат на работа, за да се включат в борбата с COVID-19.

Леонид Пашковски
Леонид Пашковски

“Бих казал, че хората са много по-притеснени за финансовите проблеми, които ще последват, а не толкова от заплахата за здравето и живота”, казва Леонин Пашковски. Той работи като видеоблогър и все още държи под контрол бизнеса си. За да публикува ново съдържание за пътешествията си, трябва да пътува по света и да създава нови епизоди от различни места, което е почти невъзможно в момента.

“Всички на свободна практика вече търпят загуби. Дори в момента има петиция, с която се цели властите да бъдат приканени да дадат възможност на хората да замразят плащанията си за известно време”.

Следващото видео, което Пашковски ще публикува в Ютюб, ще бъде от улиците на Ню Йорк.

“В момента можете да видите много хора с камери, но това не са обичайните туристи. Това са хора от различни части на града, които посещават туристическите места и може би за първи път ги виждат без тълпи”.

Тук можете да следите развитието на заразата в България.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG