Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фирми от IT сектора ще разработят електронната здравна система без пари


Премиерът Бойко Борисов похвали отговорното поведение на "най-големите в IT бизнеса". Отдясно е Илия Кръстев, председател на АIBEST
Премиерът Бойко Борисов похвали отговорното поведение на "най-големите в IT бизнеса". Отдясно е Илия Кръстев, председател на АIBEST

Най-големите компании в IT сектора обещаха да направят за 8 месеца електронната здравна система в България. Това стана след като Асоциацията за иновациии, бизнесуслуги и технологии (АIBEST) подписа меморандум с Министерството на здравеопазването за 15 000 работни часа труд безплатно.

На 13 март България обяви извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Настъпването на болестта бързо превзема целия свят, както се вижда на тази карта в реално време. В България след първите две седмици от извънредното положение вече има над 350 заразени и осем починали.

В Министерския съвет ръководството на АIBEST обясни, че заради намалената работа и желанието да запазят персонала си, са готови да предоставят специалистите си безплатно за разработката на проекта, който беше замразен още през 2011 г.

"Целта ни е да покажем, че трябва да си помагаме и свободният ресурс да бъде в полза на обществото. Подобно на други индустрии и компаниите от сектора на технологиите и бизнес услугите вече се сблъскват с последиците от COVID-19 пандемията. В този момент обаче е жизненоважно за икономиката на страната и за възтановяването и развитието й след това да намерим ефективен начин да работим заедно за справяне с кризата. Заради това собствениците и мениджърите на нашите компании смятаме, че наша отговорност към обществото е, не само да запазим възможно най-много работни места, но и да подкрепим институциите и Националния оперативен щаб като предоставим безвъзмездно наличния си свободен ресурс за справяне с кризата, причинена от COVID-19", каза Илия Кръстев, председател на асоциацията.

Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че държавната фирма "Информационно обслужване" АД и Сдружение "Българска аутсорсинг асоциация" са подписали меморандума, който ще позволи електронното здравеопазване да влезе в сила от 2021 г.

Премиерът Бойко Борисов, който лично благодари на IT бизнеса за благородния жест, обясни, че здравното министерство досега не е могло да намери изпълнител на проекта си. Според него даряването на часовете ще позволи да се спестят и процедурите по обжалването на загубилите кандидати.

Разработването на електронното здравеопазване започна още през 2005 г., като първите обещания бяха то да заработи от 2007 г. След многократни отлагания през 2018 г. министър Ананиев увери, че системата ще е готова през 2019 г. и ще влезе в сила през 2020 г.

В сряда правителството ще обяви и въвеждането на апликация, чрез която ще се контролират поставените под карантина заради коронавируса. По данни на МВР те са около 25 хиляди души.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG