Връзки за достъпност

Извънредни новини

Десет са вече жертвите на COVID-19 в България. Доказано заразените станаха 422-ма


Депуутати от БСП (на снимката) и останалите групи дадоха в сряда проби, за да бъдат тествани за COVID-19, след като преди ден стана ясно, че колегата им от ДПС Хасан Адемов е заразен
Депуутати от БСП (на снимката) и останалите групи дадоха в сряда проби, за да бъдат тествани за COVID-19, след като преди ден стана ясно, че колегата им от ДПС Хасан Адемов е заразен

Девета и десета жертва на COVID-19 бяха регистрирани в България в сряда. Единият е мъж на 57 години, който е бил хоспитализиран в болницата в Кюстендил. В късния следобяд 40-годишен е издъхнал в "Пирогов" в София след внезапно спиране на сърцето. Мъжът е постъпил в лечебното заведение преди два дни със симптоматика на новия коронавирус в среднотежко състояние. Веднага е бил диагностициран с двустранна пневмония, а по-късно е потвърден и COVID-19, съобщи Министерството на здравеопазването.

Новите лабораторно доказани случаи за деня са 10, като осем от тях са били регистрирани в София, а други два в Благоевград. Общият брой на доказано заразените достигна 422, а този на оздравелите - 20.

От 13 март в България е в сила извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Затворени са всички училища, университети, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове. Отменени са всички културни и спортни събития. Всичко най-важно за ситуацията можете да прочетете тук. Разрастването на пандемията в целия свят можете да проследите в реално време на тази карта.

Починалият в Кюстендил мъж е страдал от екостепенна хипертония, а в лечебното заведение е диагностициран и с двустранна пневмония. По информация от болницата той наскоро се е завърнал заедно с жена си от Германия. Тя също е хоспитализирана с двустранна бронхо-пневмония и доказан COVID-19, като в момента е в стабилно състояние.

В сряда правителството предложи на Народното събрание удължаване на срока на извънредното положение заради пандемията от коронавирус до 13 май.

На сутрешният брифинг на Националния оперативен щаб за борба със заразата стана ясно, че е установен и първи случай в област Русе. Началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че вече е в ход изследването на служителите, които са на първа линия в борбата със заразата. Първоначалните планове на правителството бяха да бъдат тествани 1000 души, сред които медици и полицаи, за да се направи представителна извадка на заболеваемостта от COVID-19.

По думи на Мутафчийски от началото на кризата досега са били тествани и 800 военни, за да могат да заминат на различни мисии. За тях е бил приложен PCR тест, тъй като само след него е било възможно те да бъдат определени като здрави. Всички без един са били с отрицателни тестове, а военнослужещият с положителен тест е останал в България.

"Категорично няма риск от пренасяне на коронавирус чрез храна", увери земеделският министър Десислава Танева пред Нова телевизия. Тя подчерта, че от Комисията за защита на потребителите следят за нивата на цените на стоките и заяви, че в България има достатъчни хранителни ресурси за изхранване на населението. Танева определи като най-големия проблем в сектор земеделие невъзможността на българските производители да изнасят и продават продукция и призова големите вериги да купуват от тях.

Статистиката по света

Броят на потвърдените носители на коронавирус в света към сряда следобед надхвърля 885 000 души, починалите са над 44 000, а излекуваните - близо 186 000.

Смъртните случаи в САЩ са вече над 4000, с което страната изпревари Китай и по този показател. За последните 24 часа е установен рекорден брой от починали - 865 души, съобщават от университета „Джон Хопкинс“, цитирани от Франс прес. Броят на заразените е близо 190 000 души.

Представители на американския щаб за противодействие на пандемията съобщиха на брифинг в Белия дом, че очакват между 100 000 и 240 000 да починат от COVID-19.

„Искам всеки американец да е подготвен за трудните дни, които предстоят. Ще преминем през много тежки две седмици“, каза президентът Доналд Тръмп.

Броят на жертвите в Европа, където са регистрирани повече от половината смъртни случаи в световен мащаб, също расте. Във Великобритания през последното денонощия са починали рекордните 381 души, с което общият брой на жертвите доближи 1800 души. Потвърдените случаи са над 25 000.

Расте и броят на смъртните случаи в Италия. Ръководителят на местната Гражданска защита Анджело Борели съобщи, че 837 пациенти с коронавирус са починали, а 1109 са потвърдени като излекувани през изминалото денонощие.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG