Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Едно дърво, ако не дава сянка, за какво ти е?" Абед от Асеновград, който не очаква да му кажат браво


Абед Хассун
Абед Хассун

Когато ливанецът Абед Хассун дарил 100 хиляди лева на болницата в Асеновград, се надявал това да не се разчуе, защото, както сам споделя, не го прави, за да му кажат “браво”.

Средствата ще отидат за изграждане на отделение, в което ще се лекуват пациенти с коронавирус. “Дано не се налага, но е добре да имаме готовност”, казва Хассун в телефонно интервю за Свободна Европа. Очаква се скоро да пристигнат легла, както и защитни облекла и маски за лекарите.

България е в извънредно положение от 13 март насам, броят на доказано заразените с COVID-19 доближава 500. (Следете развитието на заразата по света на тази интерактивна карта.)

“Всички сме в един кораб. Ако потъне - потъваме всички”. Хассун е женен за българка и живее в Асеновград вече 30 години. “Половината ми живот мина тук”.

В Асеновград всички го познават. Фирмата му произвежда металорежещи машини за целия свят, а това не е първото му дарение. Правил го е и преди - без фанфари и медийни изяви. Сега се надява да успее да договори и трансфер на поне 10 реаниматори от Индия, които да се включат в работата на местната болница, защото в България тези специалисти не достигат. За това също ще плати.

“Това не е решение, а по-скоро задължение. Длъжни сме да направим нещо. Разбира се, в тази ситуация не търся някой да ми каже “браво”. Не е с цел показност”, казва бизнесменът. Още в началото на извънредното положение, въведено заради разпространението на коронавируса, той е приканил и други хора да дарят средства. Отзовали са се както малки фирми, така и големи компании с повече възможности. “Имаше хора, които дадоха по 10, други по 20 хиляди лева”.

Абед Хассун споделя, че има и план Б, ако направеното до момента се окаже недостатъчно, “да не дава господ”. Готов е да предостави новопостроена бизнес сграда, която да бъде превърната в болница.

“От А до Я ще я оборудваме, ако се наложи. Сградата е готова, 1200 квадратни метра”. Той е заделил половин милион лева, от които вече е дарил първите 100 хиляди.

“Едно дърво, ако не дава сянка, за какво ти е? Според мен всеки, който има възможност, трябва да го прави, смята Хассун.

Тук можете да следите развитието на заразата в България.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG