Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Всеки бизнес страда посвоему". Издателството, книжарницата и кризата


Катя Антонова, снимка: Татяна Чохаджиева
Катя Антонова, снимка: Татяна Чохаджиева

“Работим усилено, дори много повече, отколкото преди". Думите са на Катя Антонова, която притежава издателство за детска литература и книжарница. Въпреки това обаче този малък бизнес губи всеки ден пари. Книжарницата не работи, защото ограничителните мерки и извънредното положение засягат и този тип дейност. Онлайн поръчките са се увеличили през последните три седмици, но това не може да компенсира загубите.

“Основните партньори на издателството, тоест големите книжарници, са затворени. Те са основното перо на приход. Това води до изключително неприятни икономически последици за нас”, коментира Антонова в интервю за Свободна Европа.

“Ние сме в непрестанна връзка с нашите клиенти, посрещаме по възможно най-адекватен начин техните запитвания за покупки онлайн”, казва издателката. България е в епидемия заради коронавируса, над 500 души вече са официално заразени, а 21 души са починали. По света пандемията вече засегна почти 1 милион и 300 души.

"Да бъдем тук и сега"

Като човек, посветил живота си на литературата за най-малките и като майка на 4 деца, Антонова казва, че е лесно да си представи как с една вълшебна пръчка може да направи така, че все едно последният месец никога не се е случвал. Въображението и реалността обаче се разминават и в тази ситуация. В момента издателството не е готово със сметките, които да покажат черно на бяло какви точно са загубите.

“Това е един от сериозните недостатъци на положението в момента. Човек не може да планира, защото всичко е твърде динамично. Това, което всеки може да направи, е да бъде тук и сега и да бъде достатъчно адаптивен и гъвкав, колкото и трудно да е това”.

В компанията работят петима служители, които все още получават пълните си заплати. “Аз държа на хората, с които работя, така че те не са в неплатен отпуск. За мен е важно да запазя, доколкото е възможно, техния относителен финансов комфорт”, казва Антонова. Признава, че това не може да продължи прекалено дълго, затова скоро ще се възползва от помощта, предложена от държавата за фирми, които изпитват затруднения заради мерките, предприети за ограничаване на коронавируса.

Това е схемата, която стана известна като „60 на 40“. Тя ще даде възможност държавата да поеме 60% от осигурителния доход на работниците, а работодателят ще трябва да изплаща останалите 40%.

"Могат да се вземат по-адекватни мерки"

Антонова смята, че мерките не може да са еднакви за всеки вид бизнес. Сеща се за началото на романа “Ана Каренина" на Лев Толстой: “Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно посвоему”.

“Не съм в обувките на другия, но допускам, че страданието е повсеместно и огромно. Могат да се вземат и по-адекватни мерки. Всеки изживява кризата по своя начин. Тя има толкова много нюанси, че не може да бъде обгърната в каквато и да е рамка и си давам сметка колко ще е трудно в следващите месеци”, казва издателката.

За нея добър вариант би бил държавата да задели по-голям бюджет за изкупуване на книги за библиотеките. “По този начин е добре и за държавата, и за нас. Не съм сигурна, че отлагането на плащанията на ДДС е решението, защото всички ние ще бъдем с изключително занижени приходи”.

Катя Антонова следи внимателно случващото се и всички предложени мерки. Смята да се възползва от всичко, което би изправило книжарницата и издателството отново на крака, след като бурята отмине.

“Когато всичко се успокои, ще теглим чертата и ще видим едно общество, което ще е доста обедняло”. Осем години са били необходими на Антонова, за да изгради работещ и печеливш бизнес. “Постигнахме невъзможното за това време. Надявам се този труд и инвестициите да не отидат в канала”.

Тук можете да следите развитието на заразата в България.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG