Връзки за достъпност

Извънредни новини

Средно по 3000 души на ден са съкращавани след началото на извънредното положение


Деница Сачева, министър на труда и социалната политика

В сряда 4777 безработни са се регистрирали в бюрата по труда, като 3327 от тях са казали, че са съкратени заради извънредното положение. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на брифинг в МС.

По думите на Сачева през вчерашния ден е имало пик на регистрирани безработни на ден от началото на извънредното положение. От 13 март до 1 април са регистрирани общо 31 643 безработни лица, което прави средно по 2934 души на ден.

Близо 3 седмици в България е в сила извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Броят на заразените наближава 450, а излекуваните са 22. Затворени са всички заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове. Преждевременно прекратиха работата си и всички зимни курорти, а най-големият ски-център Банско беше под 14-дневна блокада. Всичко най-важно за ситуацията можете да прочетете тук.

Новите безработни са предимно от сферите на хотелиерството, ресторантьорството, туризма, търговията на дребно и някои сектори на промишлеността, каза Сачева. Според нея ръстът на безработицата не трябва да плаши толкова много, защото се дължи на преждевременно прекратения зимен сезон в туризма.

Има нарастващо търсене на работа в онлайн търговията, в складове, логистика доставки и в хранителния сектор, допълни социалният минисър.

59 компании вече са подали документи за подпомагане по схемата, при която работодателят поема 40% от заплатата на свой служител, а останалата част се изплаща от държавата. Сачева уточни, че очаква следващата седмица да започне разплащането по тази мярка.

По думите й допълнителни икономически мерки за подпомагане на бизнеса се мислят всеки ден, но все още не се обявяват, защото продължават да текат анализи. По отношение на подпомагането на самонаетите се обсъжда вариант за безлихвен кредит до 1500 лева да могат да кандидатстват и самонаетите, а за хората под определен доход да има и директно подпомагане.

Сачева каза още, че към момента данните за натиска върху социалната система не са застрашаващи. Тя уточни, че данните са динамични като всеки ден се променят и се увеличават числата.

"Готвим се за най-лошото, надяваме се на най-доброто", обобщи социалният министър.

Нарастването при социалните помощи към момента е от 2000 души, допълни Сачева, но обърна внимание, че страната е само в началото на кризата. 23 хиляди души в момента получават социални помощи в България.

Общо 205 държави са засегнати от коронавируса в света. Броят на потвърдените носители в четвъртък сутрин надхвърля 935 000 души, починалите са над 46 000, а излекуваните – близо 195 000. Разрастването на пандемията в целия свят можете да проследите в реално време на тази карта.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG