Връзки за достъпност

Извънредни новини

Още двама депутати с COVID-19. Парламентът се събира в петък


Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова
Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова

Двама народни представители от ГЕРБ са дали положителни тестове за COVID-19. Това са председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова и нейната съпартийка Даниела Малешкова. Във вторник вечерта председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обяви, че депутатът от ДПС Хасан Адемов е заразен с коронавирус. Заради това беше взето решение всичките 240 народни представители да бъдат тествани.

Въпреки трите случая, Народното събрание ще заседана в петък, за да обсъди проекта за актуализация на Закона за държавния бюджет, внесен от правителството заради извънредните разходи за компенсиране на фирми и граждани по време на кризата.

По-рано в четвъртък Министерството на здравеопазването съобщи за 8 нови случая на COVID-19 в България. Така потвърдените общо стават 457.

Броят на починалите е 10, след като в сряда две нови жертви на коронавируса бяха регистрирани в страната. Те са 57-годишен мъж в Кюстендил и 40-годишен пациент, издъхнал в "Пирогов" след внезапно спиране на сърцето. Това каза председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовен брифинг.

Общият брой на излекуваните пациенти става 25, сред които е и 80- годишен мъж. Изследвани са над 550 проби през последните 24 часа като има първи потвърден случай във видинска област.

От 13 март в България е в сила извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Затворени са всички училища, университети, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове. Отменени са всички културни и спортни събития. Всичко най-важно за ситуацията можете да прочетете тук. Разрастването на пандемията в целия свят можете да проследите в реално време на тази карта.

Все още не са обявени всички резултати от тестовете на депутатите. Те се наложиха, след като д-р Хасан Адемов от ДПС се оказа с позитивен тест за COVID-19.

На 1 април правителството предложи на Народното събрание удължаване на срока на извънредното положение заради пандемията от коронавирус до 13 май.

"Светът е изправен пред огромно предизвикателство. Война, която взима много невинни жертви. Длъжни сме да направим всичко по нашите сили, за да защитим живота и здравето на българския народ", написа в сряда премиерът Борисов на профила си във Фейсбук. "Единствената доказана в глобален мащаб превенция срещу вируса е социалната дистанция", допълни той и призова хората да спазват "суровите мерки", които се предприемат от правителството.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG