Връзки за достъпност

Извънредни новини

Трима починаха от COVID-19. Заразените в България са 503


Трима души с COVID-19 починаха в България през последното денонощие, съобщиха от Националния оперативен щаб. Двама са били лекувани в столичната болница "Света Анна". Това са 54-годишен мъж, който е страдал също и от ХОББ, диабет и хипертония, и 86-годишен мъж с белодробна недостатъчност и сърдечни заболявания. По-рано в събота беше съобщено и за 48-годишна жена, починала в "Пирогов".

С това смъртните случаи в страната стават 17.

По данни на щаба от 17 часа в България има 503 доказани случаи на COVID-19. В събота са били открити още 5 нови случая, като 3 от тях са в София, 1 в Стара Загора и 1 в Бургас.

От 13 март в България е обявено извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Затворени са всички училища, университети, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове. Отменени са всички културни и спортни събития. Всичко най-важно за ситуацията можете да прочетете тук. Настъпването на болестта бързо превзема целия свят, както се вижда на тази карта в реално време.

По-рано тази сутрин беше съобщено и за 12-месечно бебе от Добрич с коронавирус. Заразени и двамата родители на детето. В събота беше регистриран и първия случай на заразен с коронавирус във Враца - 57-годишен мъж, който не е приет в болница, защото е с лека симптоматика.

Оперативният щаб представи и обобщени данни за страната по пол и възраст на заболелите, както и разпространението им по области. Към 4 април 287 от регистрираните случаи на COVID-19 са на мъже, а 216 - на жени. Средната възраст на хората с доказана коронавирусна инфекция е 47 години.

Най-засегнатият район е този на столицата, където има 298 доказани случая. Нататък регистрираните случаи по области са следните: Пловдив – 29; Бургас – 24; Варна – 24; Монтана – 18; Благоевград – 15; Смолян – 13; Добрич – 11; Пазарджик – 10; Плевен – 9; Кърджали – 8; Кюстендил – 7; Сливен – 6; Перник – 6; Стара Загора – 5; Шумен – 4; Велико Търново – 4; Хасково – 2; Силистра – 2; Видин – 2; Габрово – 2; Ловеч – 2; Русе – 1; Враца – 1.

Мерките дават добри резултати и в България броят на заразените се покачва плавно, посочи в събота сутринта председателят на оперативния щаб ген. Мутафчийски. Той обаче отхвърли твърденията, че опасността е преодоляна, и ги определи като наивни и безотговорни.

В петък парламентът одобри удължаването на извънредното положение до 13 май. Тази стъпка беше поискана от правителството и доведе до разногласие между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев, който по-рано се изказа остро срещу мерките на правителството и извънредното положение.

По думите на ген. Мутафчийски, казани на брифинга в Министерския съвет, с по-голямо внимание се наблюдават големи областни градове като Бургас, Варна, Пловдив, София. Той открои област Пловдив като район, в който мерките "като че ли дават добър резултат".

Запитан за мерките около предстоящите великденски празници, Мутафчийски призова хората да не се събират и повтори, че "сега не е време за празници".

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

Тествайте се: Знаете ли как да се предпазите от COVID-19?

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG