Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мобилно приложение, в което гражданите сами описват състоянието си, тръгва от понеделник


4 април 2020 г. Премиерът Борисов слуша представителите на IT компаниите, които представят мобилната си апликация.
4 април 2020 г. Премиерът Борисов слуша представителите на IT компаниите, които представят мобилната си апликация.

От понеделник гражданите ще могат да съобщават за състоянието си по мобилно приложение на име Virusafe. От информацията, която хората подават за здравето си, властите ще могат да преценят дали трябва да реагират. Новината съобщи Ивайло Филипов от компанията "Информационно обслужване" по време на брифинг в Министерския съвет.

Компанията е начело на група с още пет други фирми, които безплатно разработват национална информационна система за борба с COVID-19. Мобилното приложение е само първата част от тази система. Втората се състои в изграждането на централен регистър, който събира информацията от мобилното приложение, добавя към нея данните от институциите и изпраща това на "всички държавни органи".

От 13 март в България е обявено извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Затворени са всички училища, университети, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове. Отменени са всички културни и спортни събития. Всичко най-важно за ситуацията можете да прочетете тук. Настъпването на болестта бързо превзема целия свят, както се вижда на тази карта в реално време.

На брифинга в събота представителите на IT компаниите поясниха, че вече е готов и регистърът на хората под карантина и на всички останали заболели, като тази информация по автоматизиран път стига до органите на МВР, които осъществяват контрола на карантинираните.

До системата ще имат достъп личните лекари, общините, службите на МВР, включително Гранична полиция и пожарната, както и доброволците, за да може въведената информация да бъде моментално използвана от всяка структура.

Приложението ще бъде достъпно за всички чрез интернет магазините за цифрова дистрибуция на мобилни приложения на "Гугъл" и "Епъл", каза Пламен Цеков, представител на една от IT компаниите.

Свалянето на апликацията, както и вкарването на лични данни в нея, ще бъде изцяло доброволно, като може да включва не само данни за настоящото състояние на човека, но и информация за хронични заболявания, както и други лични данни, като например ЕГН. В системата ще се събират и геоданни за съответния гражданин, за да може оперативният щаб да знае къде и как хората могат да бъдат здравно обслужени, ако се превърнат в пациенти.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

Тествайте се: Знаете ли как да се предпазите от COVID-19?

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG