Връзки за достъпност

Извънредни новини

Медицинският съвет към правителството прекрати дейността си


Медицинският съвет към Министерския съвет вече не съществува, съобщи bTV. Той беше създаден от премиера Бойко Борисов преди две седмици със задачата да даде съвети за лекарите в страната как да действат при пациенти с коронавирус. В края на седмицата председателят на съвета - пулмологът Коста Костов, заяви, че е предал доклад по този въпрос. В събота вечерта стана ясно, че след изпълнението на тази задача съветът е решил да се саморазпусне.

"Формално медицинският съвет спира да съществува, но продължава да работи по мисията, за която беше призван: допълване и освежаване на текстовете докато стигнем края на епидемията", казва пред "Дневник" проф. Костов. По думите му, ако правителството има нужда от експертизата на членовете на медицинския съвет занапред, те ще обсъдят и ще решат дали могат да бъдат полезни.

На 13 март в България беше въведено извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Затворени са всички училища, университети, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове. Отменени са всички културни и спортни събития. Всичко най-важно за ситуацията можете да прочетете тук. Настъпването на болестта бързо превзема целия свят, както се вижда на тази карта в реално време.

Медицинският съвет и Националният оперативен щаб имаха разногласие за това дали е нужно масово тестване за COVID-19 и дали е оправдано масовото носене на маски. Съветът настояваше на нуждата от повсеместен скрининг, докато щабът отхвърляше идеята с аргумента, че тестовете са ненадеждни. Инфекционистът д-р Атанас Мангъров, който е член на Медицинския съвет, твърдеше, че маските не осигуряват защита, докато министрът на здравеопазването беше издал заповед за задължително носене на маски

Тази визия противоречеше на заповедта на здравния министър маски да се носят на публични открити и закрити места. Заповедта беше отменена няколко часа след като бе издадена.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG