Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ромската махала в Пещера беше блокирана заради 3 случая на COVID-19


Мъж раздава на най-нуждаещите се от кв. "Луковица" храна и продукти от първа необходимост. Средствата са от дарения от чужбина и страната.

Ромската махала в Пещера е блокирана от полицията, съобщи bTV. В квартал "Луковица" има два контролно-пропускателни пункта, като полицаите пропускат в двете посоки само хора, които имат основателна причина да излязат от вкъщи, каза за Свободна Европа здравният медиатор в махалата Рамадан Абазов.

Мярката е наложена от кмета на Пещера в неделя. Тя се дължи на няколко доказани случая на коронавирус на жители от "Луковица".

Над 70-годишни мъж и жена от квартала са с коронавирус и се лекуват в болница, а има и трети случай, за който не се знаят подробности.

Мерките с въведените КПП засягат около 1 000 души, живеещи в момента в махалата. През лятото, когато работещите в чужбина семейства се връщат, кварталът наброява между 3 000 и 4 000 души.

На 13 март в България беше въведено извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Бяха затворени всички училища, университети, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове. Бяха отменени и всички културни и спортни събития. Всичко най-важно за ситуацията можете да прочетете тук. Настъпването на болестта бързо превзема целия свят, както се вижда на тази карта в реално време.

Преди две седмици в ромските махали на три града в страната бяха поставени контролно-пропускателни пунктове (КПП). В ромския квартал на Казанлък бяха направени и бетонни укрепления, които да попречат на движението навън и навътре в квартала. В Сливен и Нова Загора не беше налагано ограничение на придвижването, а хората само бяха съветвани да не се движат в групи. В следващите дни КПП възникнаха и около други ромски махали, подсилвайки опасенията, че мерките са етнически мотивирани.

"В последните два дни е дъждовно и хората не излизат от вкъщи, затова още е рано да кажем как реагират на въвеждането на КПП", казва Рамадан Абазов. Той очаква реакция едва в следващите дни, когато предстои изплащането на пенсиите и плащането на сметките. Това е свързано с излизане от махалата.

Според кмета на Пещера Николай Атанасов КПП трябва да "пропускат само тези хора, които се придвижват по работа, за медицински нужди, за закупуване на лекарства или за закупуване на храни, които ги няма на територията на квартала".

Ако 12-часовата дневна блокада на ромската махала не даде резултат, местната власт обмисля да я направи 24-часова.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Kотки и кучета се борят за оцеляване при -30 градуса
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00
XS
SM
MD
LG