Връзки за достъпност

Извънредни новини

Каква информация ще събира българското приложение за COVID-19 и кой ще я използва


Българското приложение за проследяване на COVID-19 трябва да бъде достъпно от понеделник в онлайн магазините на Apple и Android.

Апликацията ViruSafe беше представена в събота от правителството, Националния оперативен щаб и разработчиците на софтуера. Целта на приложението е да събира данни в борбата срещу разпространението с коронавируса в страната. Чрез него всеки, който иска, може да сподели здравния си статус с Националния оперативен щаб, здравните власти и личния си лекар. Централен регистър на поставените под карантина хора ще дава възможност на патрулни полицаи и граничари да следят по-лесно дали ограниченията се спазват.

В опит за ограничаване на разпространението на коронавируса България е в извънредно положение от 13 март. До момента доказано заболелите в страната са над 540, а починалите - 21. Пандемията по света засегна досега почти 1 милион и 300 хиляди души, почти 70 хиляди починаха.

Част от мерките, въведени от правителството, включват ограничение на движението от град в град. Придвижването става с попълване на декларации. До момента обаче нямаше възможност полицята да проследява дали карантинираните не подават неверни декларации и не пътуват.

Системата, разработена за 10 дни, се състои от две интегрирани части - апликация, в която потребителите доброволно въвеждат данните си, която е общодостъпна, както и централен регистър, който предоставя информацията на институциите. Гражданите, които ползват апликацията, няма да имат достъп до централния регистър.

Новата система е разработена безвъзмездно от частния софтуерен бизнес, който е получил символично заплащане от 1 лев. Държавната фирма "Информационно обслужване" е координирала процеса, в който са участвали фирмите "Скейл фокус" и "Софтуер груп".

Какво ще виждат потребителите

След като ViruSafe бъде свалена на смартфон, на него ще може да се регистрира само един потребител. Регистрацията става с ЕГН. В софтуера могат да бъдат въвеждани данни за текущото здравно състояние, както и симптоми, ако има такива – температура, кашлица, гадене, повръщане и т.н. Потребителят може да въведе и и хронични заболявания, ако има такива.

Софтуерът е разработен така, че здравният статус и симптомите първо ще се споделят с личния лекар. Джипитата ще имат достъп до втория модул от системата, който ще се използва също от болниците, регионалните здравни инспекции и МВР.

Личният лекар ще получава известия за състоянието на пациента. И ще може да проследява симптоматиката му, ако пациентът я попълва добросъвестно. При влошаване на състоянието, джипито ще придвижва информацията към останалите звена – Спешна помощ, болница и оперативния щаб.

Геолокация при желание

Разработеният софтуер дава възможност и за проследяване на геолокация на потребителя. Тази опция обаче ще бъде по желание на потребителя – всеки може да позволи или да не позволи следенето на местоположението му.

"Тези, които са избрали да им се вижда локацията, данните пристигат и могат да се използват с географските информационни системи", каза в събота Калин Радев от "Софтуер Груп", която е разработила системата.

Като пример за синхронизацията между доброволно изпратените данни и централизираната система председателят на щаба ген. проф. Венцислав Мутафчийски даде пример за комуникацията с личните лекари.

Законът за извънредното положение разреши на полицията да следи дали се спазва задължителната изолация, включително и чрез мобилните телефони на поставените под карантина.​

Централен регистър на карантинираните

Втората част от системата, която ще бъде само за служебно ползване, разполага с централен регистър на поставените под карантина и заболелите.

Достъп до него ще получава МВР. Освен за следене на карантинираните, в служебната част от ViruSafe ще може да се допълва всякаква инфомация от тези, които имат достъп по до нея. Ще могат да се въвеждат новите карантинирани лица, личните лекари ще могат да въвеждат медицински данни, ще може да се допълват и резултати от направените тестове.

Достъпът до регистъра е с цифров сертификат, което според разработчиците гарантира, че няма да има злоупотреба с данни.

Другата функция на електронната система е да дава информация за разпространението на вируса. Това ще става с помощта на географски карти на поставените под карантина, заболели и оздравели.

Интегрирани са и геоданни, с които ще се прави анализ къде и как могат да бъдат обслужени пациентите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG