Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейската комисия одобри сделката за продажбата на БТК на United Group


Спас Русев
Спас Русев

Европейската комисия одобри продажбата на най-големия български телеком БТК на медийната компания United Group, в която мажоритарен акционер е лондонският фонд BC Partners. Сделката беше осъществена през ноември, а от оповестеното тогава стана ясно, че завършването на процеса по смяна на собствеността се очаква до края на юни.

Мнението на Комисията е необходимо, за да се види дали прехвърлянето на собствеността няма да наруши конкуренцията на общия европейски пазар. Според разпространено във вторник становище на Еврокомисията придобиването на компанията ще има ограничено влияние върху българския пазар. Според Брюксел от сделката не произлизат проблеми за мобилния пазар и фиксираните телекомуникационни услуги на едро и на дребно.

Разрешението от страна на ЕК е предпоследната крачка в процеса, като не се очаква пандемията от коронавирус да причини допълнителни усложнения, пише вестник „Капитал“.

На 13 март в България беше въведено извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Бяха затворени всички училища, университети, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове. Бяха отменени и всички културни и спортни събития. Всичко най-важно за ситуацията можете да прочетете тук. Настъпването на болестта бързо превзема целия свят, както се вижда на тази карта в реално време.

Последната смяна на собствеността на телекома беше извършена през 2015 г., а търгът на стойност 330 млн. евро беше спечелен от бизнесмена Спас Русев в партньорство с британското подразделение на ВТБ – VTB Capital и Delta Capital International, която е собственост на бившия финансов министър Милен Велчев и брат му Георги.

Това всъщност е и една от последните пречки пред сделката. Тя е атакувана в съда от руския бизнесмен Дмитрий Косарев. Той е собственик на дял в люксембургска холдингова компания, която притежава части от „Виваком“ преди придобиването от новите акционери. Косарев претендира, че търгът от 2015 г. е бил фиктивен, а цената на компанията – изкуствено занижена.

United Group ще финансира транзакцията с облигации за 1,795 млрд. евро, които ще използва и за рефинансиране на свой стар дълг. Сделката е поредната за групата, която притежава собственост във всички държави от бивша Югославия. Конгломератът е създаден от сръбския бизнесмен Драган Шолак през 2000 г. Шолак е миноритарен акционер в него с дял от около 20%.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG