Връзки за достъпност

Извънредни новини

Потвърдените случаи на COVID-19 в България са 593. Хиляда души ще бъдат тествани Банско


Банско беше под блокада в продължение на две седмици, след като там беше открито огнище на заболели от COVID-19
Банско беше под блокада в продължение на две седмици, след като там беше открито огнище на заболели от COVID-19

Общият брой на потвърдените случаи на заразени с COVID-19 в България вече е 593, съобщи Министерството на здравеопазването. В рамките на деня са потвърдени 12 нови случая, като 7 от тях са в София, 3 в Кюстендил и 2 в Смолян. 233 от пациентите с коронавирус са настанени в болници, 27 от тях са в интензивни отделения.

Сред заразените има 32 медицински специалисти. Последният случай е на жена рентгенов лаборант.

Броят на починалите пациенти с коронавируса достигна 24, след като в Шумен в сряда е починал 65-годишен мъж, който при хоспитализирането си е дал положителна проба за вируса. По време на престоя му в болница е установено, че е имал карцином на белия дроб.

По-рано през деня беше съобщено за 42 пациенти, които са оздравели.

От 13 март в България е в сила извънредно положение и действат редица ограничителни мерки срещу разпространението на пандемията от коронавирус. Първият случай на заразен с вируса в страната беше потвърден на 8 март. Тук можете да следите ситуацията в България.

Премиерът Борисов съобщи в сряда, че разпоредил на щаба да организира масово изследване с бързи тестове за антитела в Банско. Целта е да се разбере колко хора в града са изградили имунитет. Банско беше под 14-дневна карантина, след като там беше открито огнище на заболели от COVID-19 британски граждани.

„Имаме данни за епидемилогичната атмосфера в Банско и ще се види по заведения, по места за срещи на заболелите, дали хората, били в контакт с вируса, имат изграден имунитет“, обясни членът на щаба Тодор Кантарджиев.

По думите му масовото тестване ще бъде направено сега, тъй като вече са минали 2-3 седмици, откакто се предполага, че повечето местни са били в контакт с носители на вируса и вече ще са придобили антитела, ако са се заразили дори и без да са проявили симптоми.

По-късно кметът на Банско Иван Кадев съобщи, цитиран от БНР, че 1000 души от града ще бъдат тествани с т.нар. бързи тестове. По данни от Националния статистически институт (НСИ) в Банско живеят 9000 души.

„По виждането на компетентните органи най-напред ще бъдат тествани личните лекари, спешният център, полицейските служители, служители на противопожарната охрана, ще бъдат тествани част от общинската администрация, хората, които непрекъснато са били на работа, ски-учителите, разбира се, хотелските комплекси, спасителната служба и други, които са били на работа в тези условия“, каза Кадев.

По думите му тестването ще започне, когато се създаде организация.

Борисов за пореден път заяви, че на този етап страната не може да си позволи масово да изследва населението, тъй като няма достатъчно произведени тестове. Добави и че поръчаните от Европейската комисия 1 млн. теста все още не са доставени.

Към сряда следобяд в световен мащаб заразени са над 1.44 млн. души, броят на жертвите е близо 83 500, а излекуваните са повече от 308 000. Данните можете да следите в реално време на тази карта.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG