Връзки за достъпност

Извънредни новини

"След това те ще се погрижат за нас". По 610 лв месечно за творци в нужда


Боил Банов, министър на културата
Боил Банов, министър на културата

Най-нуждаещите се творци на свободна практика ще получават по една минимална работна заплата месечно докато продължава извънредното положение и месец след това. Мярката, която е разчетена за три месеца, ще подпомага хората с ниски доходи в изкуството, обяви министърът на културата Боил Банов в петък. От нея ще могат да се възползват актьори, художници, музиканти, литератори, които през 2019 г. са получавали под 1000 лв. месечно. От 1 януари минималната работна заплата в България е 610 лв.

Помощта е заради ограничителните мерки по време на извънредното положение, обявено на 13 март заради пандемията от коронавирус. Затворени са всички театри, кина и концертни зали. Отменени са всички масови събития и това оставя без приходи голяма част от творците на свободна практика.

“Много държа хората, които ще се възползват от тази мярка, да имат самочувствие. Да дойдат спокойно да се заявят. Това не е социална помощ, това е една грижа в много тежка ситуация. Очакваме след това артистите да се погрижат за нашия дух, за нашия просперитет и за нашето позитивно очакване към живота”, заяви министърът на културата.

Около 1200 души се очаква да бъдат подкрепени по този начин, съобщи социалният министър Деница Сачева. За целта ще бъдат отделени около 2,7 милиона лева.

Очаква се в сряда правителството да приеме критериите по програмата, за да може да започне кандидатстването. Парите ще се начисляват със задна дата от 13 март, когато беше въведено извънредното положение. То ще продължи до 13 май.

Останалите творци, които имат по-висок доход, ще могат да се възползват от вече обявените от правителството безлихвени кредити от 1500 лв. с 5-годишен гратисен период и 10 години за издължаване. Те са на разположение на работещите във всички сектори на икономиката и ще се отпускат през търговските банки с гаранциите на държавната Българска банка за развитие.

Доходите на работещите в държавния сектор в културата са гарантирани до 13 декември. Служителите на държавните културни институти в областта на сценичните изкуства ще получават заплатите и осигуровките си до края на извънредното положение, но не повече от 6 месеца. Като “ако се наложи, ще се и продължи“, увери Банов.

Продължава се и програма "Мелпомена", която е на стойност над 2 милиона лева и по нея ще бъдат открити над 200 работни места, обеща социалният министър Сачева.

Министерството на културата ще отвори процедури по кандидатстване с проекти към националния фонд "Култура", като разходите за персонал по тях ще могат да достигат до 25 процента от стойността на проекта, а не както досега до 10%.

На 10 март Световната здравна организация обяви епидемията от коронавирус COVID-19 за пандемия. Потвърдените случаи в света вече са надвишават 1 милион и 600 хиляди, починалите са почти 100 хиляди, а оздравелите са над 350 хиляди.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG