Връзки за достъпност

Извънредни новини

БНБ разреши на банките да разсрочват изплащането на заеми за 6 месеца


БНБ прие предложението на търговските банки за разсрочване на задълженията
БНБ прие предложението на търговските банки за разсрочване на задълженията

Българската народна банка (БНБ) обяви частен мораториум върху изплащане на задължения в петък, след като прие предложението на търговските банки за разсрочване на задълженията. Удължаването на сроковете за изплащане е част от мерките за компенсиране на пострадалите от ограниченията за справяне с епидемията от коронавируса.

Търговските банки ще информират от интернет страниците си своите клиенти за конкретните условия, които ще прилагат за разсрочване на задълженията им. Могат да бъдат разсрочвани задължения за срок до 6 месеца, който да изтича до 31 декември 2020 г.

Възможностите за това са разсрочване за 6 месеца на дължими главница и лихва или само на главница, като условие за облекчаване е задълженията да са били обслужвани редовно и да не е имало просрочване по вноските от повече от 90 дни към 1 март.

На 13 март в България беше обявено извънредно положение заради COVID-19. Затворени са много дейности, което оставя част от хората без приходи. Тук можете да следите развитието на ситуацията в страната.

Ако длъжникът и банката се договорят за отсрочване на главница и на лихвата, целият остатък от дълга, заедно с неплатената главница по време на гратисния период, ще се погасяват съгласно нов погасителен план за срок с до 6 месеца по-дълъг от първоначалния, в зависимост от броя на отсрочените вноски. Към всяка вноска по погасителния план, до изтичане на срока на кредита, се добавя равна част от непогасената по време на гратисния период лихва.

При отсрочване само на главницата, дължимите суми по нея се отсрочват за срок до 6 месеца, а дължимата за периода лихва се плаща съгласно договора. След изтичане на гратисния период се изготвя нов погасителен план, който да обхване целия остатък от дълга, включително неплатената главница по време на гратисния период. Новият погасителен план се удължава в зависимост от броя на неплатените вноски, но с не повече от 6 месеца.

БНБ и търговските банки са изработили и механизъм за разсрочване и на револвиращи кредити (например кредитни карти), при които потребителят разполага с фиксиран кредитен лимит, който може да използва свободно - изцяло или отчасти, когато реши. В този случай погасяването на вноските се отлага до 6 месеца, но не по-късно от края на 2020 година.

От Асоциацията на българските банки заявиха, че редът за разсрочване на задълженията "не представлява възможност за опрощаване или намаляването им, като отлoжeнитe внocĸи ocтaвaт дължими". От там добавиха, че подаването на заявления за отлагане на задължения трябва да бъде направено преди 22 юни, като банките трябва да дадат отговор до 30 юни 2020 г.

За длъжниците, които не поискат да се възползват от механизма, не настъпват никакви промени в договорите им.

Разсрочването на задълженията стана възможно, след като миналата седмица Европейският банков орган даде указания за законодателните и частните мораториуми върху плащания по кредити във връзка с пандемията. Въз основа на тях Асоциацията на банките в България предложи ред за отлагане на обслужването на кретитите в понеделник, което БНБ утвърди пет дни по-късно.

На 10 март Световната здравна организация обяви епидемията от коронавирус COVID-19 за пандемия. Потвърдените случаи в света вече са надвишават 1 милион и 600 хиляди, починалите са почти 100 хиляди, а оздравелите са над 350 хиляди.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG