Връзки за достъпност

Извънредни новини

Храмовете в Москва затварят по време на Страстната седмица


Преди дни руският патриарх Кирил призова миряните да не посещават храмовете и да се съобразят с мерките, предприети от властите

Храмовете в столицата на Русия Москва и региона на Подмосковието ще бъдат затворени за миряни в дните на Страстната седмица (от 13 до 19 април). Това става ясно от циркулярно писмо на руската православна църква, публикувано в събота вечер.

Действията на църквата идват след предписание от страна на главния санитарен лекар на Москва. В събота Русия регистрира 2186 нови случая на заразени, което е най-високата цифра за едно денонощие, регистрирана в страна от началото на пандемията. Към момента в страната има близо 16 000 официално регистрирани случаи.

България обяви извънредно положение заради COVID-19 на 13 март. Затворени са всички училища, университети, детски градини и нехранителните магазини в големите търговски центрове. Наложена е глоба за разходки в парковете и градините. Тук можете да следите развитието на ситуацията в България.

Преди дни руският патриарх Кирил призова православните християни да се въздържат от посещение на храмовете и да се молят от домовете си, като се включат в богослуженията чрез телевизионните и интернет излъчвания.

Настоящото решение идва с цел да се намали настоящият дневен ръст на заболелите.

„Запазването на подобна динамика според лекарите може да има кошмарни последствия“, се казва в позицията на църквата. От там припомнят и, че редица духовници също бяха заразени с COVID-19.

Единствените, за които ще бъде позволен достъп до храмовете остават свещениците, техните помощни и доброволци, организиращи излъчванията на богослуженията, само когато това е необходимо.

Инструкциите на здравните власти ще бъдат поставени на вратите на всички храмове.

В писмото си от църквата подчертават, че „временните ограничения за пребиваване в храма не ги лишават от възможността да се риобщят ден след ден към великите събития на Страстите и Възкресението Гоподне чрез четене на Свещеното Писание, чрез съучастие в богослуженията при тяхното излъчване и чрез домашно почитане на богослужебното последование“.

В Русия в страстната седмица и Великден останаха затворени и катедралите.

Германия, Гърция и Израел затвориха всички свои храмове по време на всички празничните дни.

България реши да остави отворени храмовете за предстоящите празници. До това решение се стигна след среща между премиера Бойко Борисов и Светия Синод на Българската православна църква (БПЦ).

„Призовавам българите да не отиват сега в църквите и манастирите, но владиците ми казаха, че има толкова много хора, които са в униние, отчаяние. На църква нека да ходят само тези, които имат много голяма нужда от храма", каза тогава Борисов.

В неделя призив хората да не посещават църквите в следващите седмици отправиха и директорите на едни от най-големите болници в страната.

По света заразените вече са над 1 милион и 700 хиляди души, като над половин милион от тях са регистрирани в САЩ.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Защо на украинските войници им трябват западни танкове
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:41 0:00
XS
SM
MD
LG