Връзки за достъпност

Извънредни новини

Традицията или животът? САЩ и eдин мрачен Великден под знака на COVID-19


Пастор Пол Голе в Лас Вегас отслужи литургията на паркинга пред църквата
Пастор Пол Голе в Лас Вегас отслужи литургията на паркинга пред църквата

Великденски служби онлайн, изгледани в самота и без никаква празничност. Така повечето жители на САЩ посрещнаха най-важния празник в християнския календар. На много места улиците останаха празни, а храмовете бяха отворени само за онези, които извършваха службата.

На някои места обаче пастори нарушиха забраната, а хората пренебрегнаха съветите да си останат вкъщи.

Причината за всичко това е в забраната за групови събирания, която повечето щати наложиха в опит да овладеят разпространението на COVID-19 – нов коронавирус, който тръгна от Китай и беше обявен за пандемия от Световната здравна организация (СЗО).

В момента САЩ са най-пострадалата страна в света с над 22 000 починали и почтти 600 000 заразени, както можете да видите на тази карта, обновявана в реално време.

Да се откажеш от Великденска служба няма как да е лесно решение, така че в някои щати по този въпрос се водиха дори експресни съдебни дела. Имаше духовни водачи, които сметнаха, че правото на религиозни служби стои по-високо от нуждата да се опазва общественото здраве. Но те загубиха тези дела, пише Ройтерс и дава за пример решението на съда в Канзас – там неуспешно се оспорваше забраната за събиране на повече от 10 души на едно място.

На други места, като Луизиана например, имаше църкви, които проведоха Великденските служби така, както са го правили винаги. Нищо че главният прокурор на САЩ Уилям Бар беше казал, че лично ще следи за нарушаването на забраните.

Но католическият Великден отмина и сега е ред на делничните новини, а в тях нищо не е празнично. Безработните в САЩ надхвърлиха 16 милиона души. Един от най-големите заводи за преработка за свинско месо – Smithfield Foods – през уикенда беше затворен, след като работниците в него се разболяха. Изпълнителният директор Кен Съливан каза, че страната е опасно близо до момента, в който хранителните магазини няма да могат да бъдат снабдявани.

Най-засегнат остава град Ню Йорк, където още в самото начало на кризата лекарите бяха принудени да поставят по двама пациенти на един респиратор, защото им липсваше апаратура. Преди няколко дни в града бяха изградени подвижни морги. В края на миналата седмица светът беше потресен от кадрите, на които се вижда погребване на тела в масови гробове.

На този фон идва позицията на президента Доналд Тръмп страната да се върне съвсем скоро към нормалния си живот, за да не се срути напълно икономиката. Намерение, което не споделя директорът на Националния институт за алергии и инфекциозни заболявания на САЩ Антъни Фаучи: "Отварянето на икономиката зависи от това дали сме въвели масово тестване, включително и на антитела", каза той по Си Ен Ен. “Но ако просто така внезапно си кажем: ОК, каквото ще да става, [спираме мерките през] май, това може да се окаже истински проблем”, добави той.

COVID-19 и политиката в САЩ

В политическия живот на САЩ пандемията изигра една очаквана роля: покачи рейтинга на президента Доналд Тръмп. Американците традиционно подкрепят своите президенти в критични за страната моменти. Така възникна и подкрепата за президента Джордж Буш младши след атентатите на 11 септември 2001 г., напомня Ройтерс. Само че подкрепата за Доналд Тръмп се оказа по-ниска от тази, която са имали други президенти на САЩ в периоди на криза.

В последните две седмици рейтингът на Тръмп достигна 48%, а според подкрепящата президента телевизия Фокс Нюз процентите са 49. С тези числа вероятно се обяснява и фактът, че Тръмп започна да води ежедневните пресконференции за коронавируса, макар че в самото начало на кризата тази роля беше отредена за вицепрезидента Майк Пенс. "Тръмп просто си харесва рейтинга и с участието си в брифингите иска да го удържи", коментира източник на Ройтерс в опит да обясни това прекомерно въвличане на президента в отговорността за коронавируса.

Има и други обяснения, разбира се, и те са в самото естество на кризата. Срещите на президента са силно разредени, защото всеки, който иска да го види, трябва първо да бъде тестван. Тръмп не излиза, не участва в публични събития. Резултатът е, че пресконференциите са основният му социален живот, пише Ройтерс. Нищо чудно, че брифингите понякога продължават и по повече от два часа.

Но всичко това носи и много рискове за Тръмп в изборната година. На първо място, прекият му контакт с журналисти може да стане причина за някакво избухване и невъздържани думи, които после да му бъдат припомнени. На второ място, трагичният развой на пандемията и въздействието, което тя има върху американската икономика, неизбежно ще бъдат посочени като отговорност на онзи, който видимо и ежедневно е поемал отговорност за мерките. А Тръмп закъсня с взимането на тези мерки. После не задейства федералната помощ за най-засегнатите райони. След това заговори за нуждата от отпадане на мерките точно в момента, в който САЩ станаха страната с най-много смъртни случаи от COVID-19 в света, припомня Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG