Връзки за достъпност

Извънредни новини

Има или няма тестове? Защо в България не се изследват повече хора за COVID-19


PCR тестовете изследват секрет, който медицинските специалисти взимат от гърлото на човека
PCR тестовете изследват секрет, който медицинските специалисти взимат от гърлото на човека

Защо България не открива достатъчно заразени с новия COVID-19? Докато в други европейски страни с подобна големина на населението случаите са в хиляди, то в България те все още само стотици. Според едни експерти причината е, че епидемията в страната още не се е разгърнала. Според други обаче не се правят достатъчно тестове, т.е. заразените са повече, но те не са “хванати” от системата.

До вторник сутринта доказано заразените в България са почти 700, а смъртните случаи са 35. Страната е в извънредно положение от 13 март. Забранени са посещения на заведения, работа на магазини в търговски центрове, разходки в паркове. Носенето на маски вече е задължително.

За да бъде установен по-голям брой заразени с новия коронавирус, е нужно да се правят масови тестове. В тази посока е една от основните препоръки на Световната здравна организация (СЗО).

Националният оперативен щаб за борба с коронавируса и правителството твърдят, че спазват указанията на организацията. На този фон обаче регионалните здравни инспекции (РЗИ) официално твърдят, че не тестват за COVID-19 дори най-тесния кръг на доказано инфектираните – техните семейни партньори. Това признание влиза в противоречение с указанията, издадени от главния санитарен инпсектор д-р Ангел Кунчев.

Няма официално съобщение за липса на тестове, но в свои последователни изказвания министър-председателят Бойко Борисов говори точно за това.

Има или няма тестове?

“PCR тестовете ги няма никъде, няма откъде да се купят. По 1000, по 2000, по 5000 съумяваме да ги снабдявме”, каза Борисов на 8 април по време на брифинг пред журналисти. “Вижте колко време Европейската комисия не може да ни достави един милион тестове, за които си плащаме”, добави тогава Борисов.

Ден по-късно премиерът отново коментира същата тема: "Като циганета се молим за тестове да намерим. Казвам "циганета" в добрия смисъл на думата". Според обясненията му Българията търси тестове “от по-мощни държави”, но успехът в това начинание е малък.

В същото време обаче частните лаборатории правят на всички желаещи PCR тестове. Това е т.нар. бавен тест, който се прави с взимане на назален секрет и на който се доверяват за установяване на COVID-19 българските и световните експерти.

Цената в различните лаборатории варира между 100 и 150 лева, а проблем със снабдяването няма. До момента в лаборатория “Рамус” в София например са направени около 5000 теста. “Досега не сме оставали без тестове – поръчваме, докато не е свършила старата партида, идва новата и продъжлаваме работа”, каза пред Свободна Европа управителят на “Рамус” доц. Росен Михайлов. Той уточни, че навсякъде има забавяне на заявките за PCR тестове, но генерален проблем с липсата им няма.

Защо тогава в държавните лаборатории се обработват малък брой проби, а премиерът твърди, че PCR тестове няма?

Премиерът не е разбран”

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев каза пред Свободна Европа, че "в България тестове има”. И продължи отговора си с въпрос: “Някой казал ли е, че няма тестове в държавните лаборатории?”.

На уточнението, че това казва премиерът Борисов, Катарджиев коментира, че министър-председателят не е разбран правилно от журналистите, защото България не успява да намери “достатъчно качествени бързи тестове, каквито няма никъде по света”. Бързи са т.нар. серологични тестове, т.е. кръвни тестове за антитела, които показват или наличието на активна инфекция, или минала среща на организма с вируса.

Националният оперативен щаб обаче говори за PCR тестове. По думите на проф. Кантарджиев “нямаме проблем с тези тестове, още повече, че чакаме много от една държава, която е най-големият производител на тестове”. Става дума за обявената на 10 април от Министерския съвет поръчка за 30 хиляди PCR теста от Южна Корея.

Все пак проблем има

В крайна сметка обаче проф. Кантарджиев признава, че проблем с тестовете има, защото някои от пристигналите до момента доставки не са били доокомплектовани. “Имаше дни, в които се правеха ръчно, защото не бяха пристигнали части от тестовете. Това забавя работата”, обясни Кантарджиев.

“Тестовете се състоят от няколко компонента – заради непривичната и натоварена ситуация, понякога в доставките липсват части от тях, после ги чакаме да дойдат, а през това време работим с наличното”, каза още ръководителят на Националната референтна лаборатория проф. Кантарджиев.

За момента България поддържа в наличност между 11 и 12 хиляди PCR теста. По данни на Националния оперативен щаб всеки ден се обработват по около 400 проби. Първоначално тази бройка се обясняваше с недостатъчния капацитет на лабораториите.

На 1 април на брифинг на щаба беше обявено, че капацитетът на действащите към онзи момент лаборатории е 1300 проби за денонощие. Тогава проф. Кантарджиев обяви откриването на още лаборатории в страната, в белодробната болница в София, Плевен и други. По думите му със започването им на работа обработваните на проби могат да достигнат 2500–3000 дневно.

Пожелателен капацитет”

“Няма как изобщо да се достигне капацитет от 3000 проби дневно, защото това означава за по-малко от седмица да изразходваме целия ни запас от 11 000 теста”, коментираха неофициално от Министерството на здравеопазването пред Свободна Европа. “Сметката е лесна – както имаме 11 000 бройки и ги попълваме на етапи – как да направим 3000 проби на ден?”, допълниха оттам. И уточниха, че “капацитетът може да звучи добре, но е пожелателен”.

От министерството отбелязват, че проблем с PCR методиката в частните лаборатории няма, защото те поръчват по 1000–2000 бройки. “Това е напълно достатъчно за нуждите на лаборатории, които обслужват хора, които искат да си платят. Т.е. това не е масово тестване на всички нуждаещи се”. В министерството смятат, че проблемът с тестването у нас е, че държавата поръчва толкова бройки, колкото и частните лаборатории. “Това намираме на пазара, това поръчваме. Но нуждите, които ние обслужваме, са по-големи”, твърдят от министерството.

Според тях, когато пристигнат тестовете от Южна Корея, ще може да се изследва по-наситено. “Дотогава какъвто и капацитет да имат лабораториите, ние няма да го запълваме дори на 1/3, защото тестовете ще свършат”.

XS
SM
MD
LG