Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата в Самоков разследва масово струпване на хора пред църква


Жени, носещи маски, посещават литургия в храм-паметник "Александър Невски" в София

Районната прокуратура в Самоков започна разследване заради масово струпване на хора пред църква в града. Според държавното обвинение делото се води по текстовете за нарушаване на противоепидемичните мерки, предаде БТА.

Струпването било в събота около 10 часа сутринта и следобед около 17 часа пред храм "Божия Църква България". По информация на бТВ повече от 200 души са присъствали на молитва за предпазване от коронавируса, организирана от евангелистката църква в града.

България е в извънредно положение от 13 март, в което се забранява събирането на много хора на обществени места и се предвиждат глоби за организирането и участието в масови мероприятия. В момента потвърдените случаи на COVID-19 в страната са близо 700. Актуалната информация за развитието на епидемията в страната можете да намерите тук.

Пасторът Николай Василев каза в интервю за бТВ в Самоков, че всички мерки за безопасност са били спазени. По думите му вярващите са били дезинфекцирани на входа, били са на дистанция и с маски.

"Тъй като беше голям празник, хората искаха да отидат на църква. Трябваше да има молитва за града, за страната, за болните хора", допълни той.

До момента са наложени глоби на 48 души, съобщи бТВ. Самоковската прокуратура потвърди, че в хода на разследването ще бъдат разпитани организаторите на мероприятието. Според закона за извънредното положение те подлежат на наказание до 5 години затвор и глоба до 50 000 лв. Глобите за присъстващите пък са от 300 до 1000 лв.

Директорите на едни от най-големите болници в София и страната призоваха гражданите да си останат вкъщи, за да предотвратят тежките последствия, които коронавирусът може да нанесе в страната.

Техният призив дойде след като в събота заради хубавото време много хора излязоха по улиците и паркове, въпреки ограниченията, въведени за борбата със заразата. Според медиците подобно поведение може да доведе до натоварване на здравната система до степен, в която тя няма да може да се справи с наплива на пациенти.

„Ходейки по улиците, хората искат да ни предадат на нас, лекарите, някаква божия роля. Искат ние да решаваме кой да живее и кой не. Благодарим ви за тази корона от тръни, не я искаме. Ако си останете в къщите, ние в 21 ч. ще ви ръкопляскаме. Нека не превръщаме болниците в морги“, каза директорът на „Александровска“ болница проф. д-р Костадин Ангелов.

По-късно вечерта медиците в няколко болници в страната аплодираха хората, избрали да останат вкъщи по време на християнския празник Цветница.

По света заразените вече са почти 2 милиона души, като над половин милион от тях са регистрирани в САЩ.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Двете Българии, които не се срещнаха около парламента
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:55 0:00
XS
SM
MD
LG