Връзки за достъпност

Извънредни новини

Волен Сидеров е задържан за 24 часа


Лидерът на "Атака" и общински съветник Волен Сидеров е арестуван за 24 часа, потвърдиха пред Свободна Европа от държавното обвинение. До ареста се стигна след като Сидеров първо бе обявен за общодържавно издирване, а впоследствие се яви сам в столичната полиция. Партийният лидер бе придружаван от адвокат, членове на формацията си и екип на партийната телевизия "Алфа".

Преди ден той бе призован в столичната полиция като свидетел във връзка с разследване за негов призив хората масово да нарушат ограничителните мерки заради пандемията от коронавирус и да излязат за Великден от домовете си без маски.

След като е разбрал, че ще му бъдат предявени две обвинения обаче, лидерът на „Атака“ си е тръгнал демонстративно, научи Свободна Европа.

В свое съобщение държавното обвинение отбелява в сряда, че „лицето, след редовно призоваване в качеството му на обвиняем, не се е явил пред разследващия орган за предявяване на обвинения, за което е постановено принудителното му довеждане“. За целта Сидеров бе обявен за общодържавно издирване.

След като се яви в полицията стана ясно, че партийният лидер е арестуван за 24 часа по Закона за МВР. Все още не е известно дали ще се запази старата стойност на определената му гаранция - 50 000 лева или сумата ще бъде различна.

Едното обвинение е заради призива на Сидеров за масово излизане по Великден и неспазване на ограниченията, наложени заради извънредното положение. Второто е за това, че е попречил на разследващите да му връчат призовка в качеството му на обвиняем.

България е в извънредно положение от 13 март в опит да ограничи разпространенито на новия коронавирус. До момента доказано заразените са над 700 души, а смъртните случаи са 36. В мерките срещу епидемията е записано частично ограничение на придвижването и забрана за събиране на много хора на закрити обществени места без нужното отстояние между тях. Именно тези мерки Сидеров призова да бъдат нарушени на Възкресение.

„Атака“ беше част от коалицията „Обединени патриоти“, която е партньор на ГЕРБ в правителството. След разрив с НФСБ и ВМРО, депутатите на Сидеров напуснаха общата им парламентарна група. Шестимата депутати на „Атака“ обаче продължиха подкрепата си за управлението, а икономическият министър Емил Караниколов е тяхна квота в кабинета. "Атака" традиционно защитава позиции в подкрепа на Русия и срещу ЕС и НАТО.

Междувременно прокуратурата образува и разследване за отправяне на заплаха от общинския съветник към прокурор и разследващ полицай по време на телевизионно предаване, излъчено на 13 април: "Правете си сметката, тези които сега се готвите да ми повдигнете обвинение, колко време ще живеете!"; "Тези, които сте приели сега да действате срещу мен, няма да ви бъде!" По този случай обаче той все още няма повдигнато обвинение.

По света заразените вече са почти 2 милиона души, като над 600 хиляди от тях са регистрирани в САЩ.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG