Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Като да ходиш по въже". Как европейски държави облекчават карантината по график


Чехия вече обяви график за сваляне на някои ограничения
Чехия вече обяви график за сваляне на някои ограничения

Пандемията от COVID-19 засегна тежко европейските държави. Италия е сред страните с най-много жертви и потвърдени случаи в световен мащаб и беше първата на стария континент, която наложи строги противоепидемични мерки. Веднага след нея извънредно положение обявиха и други държави, в които ситуацията не беше толкова тежка. Сред тях е и България.

Сега някои от страните с най-строги мерки разхлабват забраните. Правят го внимателно, с цел да не последва нов бум на разпространението на коронавируса. Сред тях са Чехия, Австрия и Дания, които вдигат рестрикциите по график. Те смятат, че благодарение на строгите мерки в началото на епидемията и широкото тестване, са успели да поставят разпространението на заразата под контрол.

Разпространението на коронавируса беше обявено за пандемия от Световната здравна организация на 11 март. В световен мащаб потвърдените случаи до 15 април на обяд са близо 2 милиона. Повече информация за пандемията по света можете да видите на тази интерактивна карта. Ситуацията в България можете да следите тук.

Европейската комисия (ЕК) обяви в сряда три условия за постепенно сваляне на ограниченията, въведени заради пандемията - трайно намаляване на заразените, достатъчен резерв от легла в болниците и широкомащабно тестване на населението.

Мерки по график

След като наложи едни от най-строгите рестрикции още в началото на разпространението на коронавируса на територията си, Чехия вече насрочи облекчаването им. Във вторник беше представен планът на правителството за поетапно излизане от карантината. Процесът ще продължи поне два месеца и ако има скок в броя на заболелите, властите имат готовност отново да затегнат мерките.

Първо ще бъдат отворени малките магазини на 20 април. Големите магазини ще са достъпни за клиенти от 11 май, а ресторантите и търговските центрове ще отворят на 8 юни. Сред последните отворили ще са и театрите и културните институции, като изискването е в тях да се събират под 50 души.

„Този сценарий е валиден, ако (разпространението на) коронавируса бъде под контрол, както е досега“, казва вицепремиерът Карел Хавличек, цитиран от Ройтерс.

До сряда на обяд потвърдените случаи на COVID-19 в Чехия са 6150, а починалите пациенти със заболяването са 163. Капацитетът на болниците не е запълнен към момента, казват властите в Прага.

Част от забраните ще отпаднат, но други мерки ще останат в сила. Маските остават задължителни до второ нареждане. Събитията, на които се очаква да се събират много хора – концерти, фестивали – няма да се състоят.

Предвижда се училищата и университетите да отворят врати за изпити, но учебен процес в обичайния му вид няма да започне поне до началото на следващата учебна година.

Границите остават затворени за всички, с изключение на медицински персонал и хора, които пътуват по неотложни семейни или работни причини, но идващите от чужбина ще остават под задължителна 14-дневна карантина.

„Трябва да се движим постепенно“

Подобни са стъпките, планирани от правителството в Австрия за рестартиране на икономиката. В страната бяха в сила строги мерки, въведени след разпространението на заразата в съседна Италия.

Във вторник бяха отворени магазините, чиято площ е под 400 кв. метра. По-големите магазини и търговските центрове предстои да отворят от 1 май. От тази дата ще могат да работят и фризьорските салони, които бяха затворени в началото на извънредното положение в Австрия.

Ресторантите и хотелите ще останат затворени поне до средата на май, а тогава ще им бъде разрешено да приемат посетители само ако „условията го позволяват“, посочи канцлерът Себастиан Курц.

Задължението хората да носят маски в аптеките и ресторантите не се предвижда да отпадне засега.

„Опитът от други държави ни научи, че трябва да се движим постепенно“, коментира министърът на икономиката Маргарете Шрамбьок.

До момента в Австрия са доказани близо 14 300 случая и почти 400 починали от COVID-19.

„Като ходене по въже“

Други европейски държави също премахнаха някои от мерките. В Дания, която също беше сред страните, които наложиха противоепидемични мерки рано, в сряда отвориха детските градини и училищата за най-малките ученици при спазване на определени санитарни изисквания.

Премиерът на Дания Мете Фредериксен предупреди, че стъпките към отваряне на страната трябва да са много внимателни. „Все едно ходим по въже. Ако стоим твърде дълго на едно място, може да паднем, а ако бързаме твърде много, може да направим грешна стъпка.“

Останалите мерки в страната, включително забраната за събиране на повече от 10 души на едно място, остават в сила. До момента в Дания доказаните случаи на COVID-19 са близо 6700, а починалите със заболяването са 300.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG