Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заразените с COVID-19 са над 2 милиона, Тръмп обяви, че САЩ са преминали пика


Френски военни медици вземат тестове за коронавирус от моряците на самолетоносача "Шарл де Гол" край Марсилия
Френски военни медици вземат тестове за коронавирус от моряците на самолетоносача "Шарл де Гол" край Марсилия

Броят на официално потвърдените случаи на COVID-19 премина 2 милиона души в четвъртък, съобщи Франс прес. Починалите от декември, когато бяха съобщени първите случаи в Китай, вече са най-малко 126 898, а оздравелите 428 100.

Около 1 милион от заразените са в Европа. Регионалният директор на Световната здравна организация за Европа Ханс Клуге, заяви че "в момента Европа е изправена пред бурята на пандемията".

"Бурните облаци на тази пандемия все още са силно надвиснали над европейския регион", предупреди той. Според него, докато някои държави навлизат в период, в който може би ще могат постепенно да облекчат наложените строги ограничения, "няма бърз път за връщане към нормалността".

САЩ са преминали пика

САЩ, където първите починали от коронавирус бяха регистрирани в края на февруари, в момента е най-засегнатата държава с най-голям брой смъртни случаи и най-много заразени - 26 059 починали и 609 516 заразени. През последното денонощие в Съединените щати беше отбелязан най-големият брой починали - 2569.

Американският президент Доналд Тръмп обяви в сряда вечер, че „САЩ преминаха пика на новите случаи на зараза с коронавирус“.
"Трябва да останем бдителни. Ясно е, че нашата стратегия работи и то много добре", увери президентът. "Борбата продължава, но данните свидетелстват за това, че на общонационално ниво преминахме пика на новите случаи", подчерта Тръмп.
Той съобщи, че ще обяви днес нови ръководни принципи за отделните щати за облекчаване на санитарните мерки с цел задвижване на икономиката и връщане към нормалния начин на живот.

След САЩ, най-засегнати са Италия с 21 645 жертви и 162 488 случая, Испания с 18 579 починали при 177 633 случая, Франция с 15 729 смъртни случая и 143 303 установени заразени, и Великобритания с 12 107 починали и 93 873 заразени. Китай (без Хонконг и Макао), където епидемията започна в края на декември, официално съобщава за общо 82 295 случаи (46 нови), като починалите са 3342 и 77 738 са оздравели.

В Италия броят на новите случаи продължава да спада, но починалите се запазват на относително високи нива - между 525 и 636 през последните 11 дни, с изключение на резкия спад в неделята на Великден – 431. За 12-и пореден ден спадат и пациентите в интензивните отделения - 3079. Оздравелите са вече 38 092, спрямо 37 130 в сряда.

Франция съобщи за ново огнище на зараза

То се намира на борда на самолетоносача „Шарл де Гол“. Близо 700 моряци, служещи на борда му, са дали положителна проба за коронавирус, съобщи министерството на отбраната в сряда. От 1767 моряци, почти всички от „Шарл дьо Гол“, поне 668 са заразени с новия коронавирус. Очакват се резултатите от една трета от тестовете. 31 от установените на борда се намират в болница.

Потвърдените случаи надминаха 103 500, а починалите са вече над 15 700 по данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Германия и Белгия удължиха ограниченията и облекчиха някои забрани

В Германия в четвъртък беше потвърдено увеличаване на новите случаи за втори пореден ден. Нарастването е с 2866 установени с COVID-19, с което общият брой достигна 130 450. Починалите през денонощието са 315, с което те стават общо 3569.

Германия и Белгия обявиха удължаване на ограничителните си мерки до 3 май. В Белгия ще бъдат отворени магазините от типа „направи си сам“ и градинските центрове, за да се даде възможност на хората, затворени у дома, да прекарват по-леко времето, през което не могат да излизат навън.

В Германия също се запазват изискванията за спазване на социална дистанция. Някои малки магазини ще могат да подновят работа още следващата седмица.

Канцлерът Ангела Меркел заяви, че досегашните мерки са довели до "крехък междинен успех" в борбата с епидемията. Тя добави, че провинциалните правителства препоръчват на гражданите си да носят предпазни маски, докато пазаруват и са в градския транспорт. Ето защо властите като цяло препоръчват носенето на маски. На училищата в страната ще бъде разрешено да подновят работа поетапно от 4 май.

Събиранията на много хора, като например спортните прояви или концертите остават забранени най-малко до 31 август, според документ, изготвен от канцлерката и лидерите на 16-те провинции и предаден на пресата.

Меркел увери, че болниците в страната не са препълнени. Тя обаче каза, че засега няма да има религиозни служби. Властите работят по приложение за проследяване на хората, заразени с коронавируса.

Електронен контрол върху движението в Москва

Новата пропускателна система, въведена в Москва, за да помогне на властите да забавят разпространението на коронавируса, предизвика задръствания в руската столица. От 15 април жителите на Москва се нуждаят от електронно разрешение за ползване на частен или обществен транспорт в руската столица. Русия отбеляза рекорден дневен ръст от 3388 нови случая, с което общият им брой достигна 24 490. Федералният център за реакция на коронавирус заяви, че 198 души са починали от COVID-19. Според руските здравни служители Москва има най-голям брой регистрирани случаи на коронавирус в страната - 14 776, включително 106 починали и 1205 възстановени пациенти. Разрешенията за ползване на частен или обществен транспорт са разделени на три категории - за отиване на работа и обратно у дома, за посещение на медицински заведения и два пъти седмично за лични цели. Движението без разрешително се наказва с глоба.

Извънредното положение заради короновирусната пандемия беше обявено в България на 13 март и беше удължено до 13 май. Ситуацията можете да следите тук.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG